Alba: Sărbătoare tradiţională la Cărări. Se urcă oile la munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

În acest sfârşit de săptămână se desfăşoară la Cărări, în comuna Săsciori, o nouă ediţie a sărbătorii populare dedicate urcării oilor la munte. Vizitatorii vor putea gusta din bucatele tradiţionale, plăcinte, balmoş, tocană la ceaun, şi vor putea asculta melodii populare specifice zonei.

Oierii din zonă serbează în fiecare an plecarea turmelor către păşunile de la munte, la Cărări fiind totodată si un loc de întâlnire pentru iubitorii tradiţiilor autentice şi ai muntelui.

Cu această ocazie se vor organiza şi diverse concursuri.

„Oamenii din Loman, Tonea, Pleşi, Şugag, Mărtinie sau Strungari au pomenit acest loc, din bătrâni, la Cărări. Este o încrucişare de drumuri unde se întâlneau din străbuni, cu ocazia urcatului oilor la munte.  La Cărări este una dintre puţinele zone din ţară unde se mai păstrează sărbătoarea autentică a urcatului oilor la munte“, a spus Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Primăria Săsciori şi Asociaţia Crescătorilor de Ovine din Alba.

Accesul se face pe ruta Alba Iulia – Sebeş şi DC 51 Săsciori – Loman – Cărări.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite