Alba: Sărbătoare câmpenească în Poiana Narciselor de la Negrileasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest sfârşit de săptămână în Poiana Negrileasa are loc sărbătoare narciselor. Poiana se aflată pe raza comunei Bucium, iar tradiţionala petrecere câmpenească va aduna sute de persoane venite din diverse zone ale ţării, în special din judeţele învecinate

Sărbătoare devenită tradiţie de câteva zeci de ani se ţine în cea mai apropiată duminică de 20 mai.

Poiana Narciselor a fost declarată din anul 1995 arie protejată şi se află în custodia Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp Zlatna. Aceştia vor delimita zonele unde este interzis accesul auto, drumurile de acces în rezervaţiei şi vor monta panouri informative şi de avertizare.

De asemenea, vor fi împărţite pliante, iar la final zona va fi igienizată. La acţiune vor participa şi elevi ai Grupului şcolar „Corneliu Medrea“ din Zlatna şi membrii ai CETM Albamont Alba Iulia.

Pentru turiştii care vin cu corturi, locul de campare este amplasat în zona „La Dârdinaş“. Pe platoul de la Negrileasa se vor găsi la tarabe tradiţionalii mici şi bere, dar şi obiecte de artizanat.

Artişti locali de muzică populară vor întreţine atmosfera.

Specie protejată

În judeţul Alba narcisele, care popular sunt numite în zona Apusenilor luşte sau rusculiţe, acoperă o poiană de 4,5 hectare între Valea Negrilesei şi Valea Grozei, la est de vârful Vâlcoi din Munţii Trascău, la o altitudine cuprinsă între 1.150 şi 1.250 de metri.

Pe lângă poiana de la Negrileasa, în judeţul Alba mai există o astfel de zonă în localitatea Întregalde.

În Romania mai este o poiană cu narcise lângă Fagăraş, în judetul Braşov şi una la Negraş, în judeţul Argeş.

Din Alba Iulia la Negrileasa se ajunge pe drumul DN 74 Zlatna - Dealu Mare - Bucium.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite