Alba: Şapte milioane de euro pentru Colegiul Naţional Bethlen Gabor din Aiud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Horaţiu Josan şi directorul Simion Creţu au semnat contractul de finanţare
Primarul Horaţiu Josan şi directorul Simion Creţu au semnat contractul de finanţare

Banii provind în majoritate din fonduri europene şi vor fi folosiţi pentru modernizarea şcolii. Vor fi reparate integral trei clădiri, se va amenaja curtea interioară şi vor fi dotate 17 săli de clasă cu echipamente IT şi alte 10 săli şi laboratoare cu instrumente moderne.

Colegiul Naţional Bethlen Gabor din Aiud va beneficia de una dintre cele mai importante investiţii derulate din fonduri europene în regiunea Centru pentru modernizarea spaţiilor de învăţământ. Este vorba de un proiect în valoare acordate prin programul operaţional regional.

Astăzi, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru a fost semnat contractul de finanţare, între directorul Simion Creţu şi primarul din Aiud, Horaţiu Josan. La eveniment a participat şi secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Tanczos Barna.

Liceu Aiud

„Este vorba despre un proiect regional, având în vedere că la liceul din Aiud învaţă elevi din Alba, Mureş, Cluj, Harghita şi Sibiu. Acesta este primul contract de reabilitare a unui colegiu semnat la nivelul judeţului Alba, fiind în acelaşi timp şi un proiect reprezentativ pentru municipiul Aiud. Contractul semnat astăzi pentru aceste investiții este cel mai important, pe acest domeniu de finanțare, până în acest moment, la nivelul Regiunii Centru“, a spus Simion Creţu.

Parteneriat cu Eparhia Reformată

Colegiul are opt clădiri care au fost incluse în acest proiect de modernizare. Cea mai importantă dintre acestea este monument istoric şi datează de peste 100 de ani.

„Este un proiect pilot pentru că s-a realizat în urma unui parteneriat cu Eparhia Reformată din Ardeal, proprietarul clădirilor, şi Colegiul Naţional. Este una dintre cele mai mari investiţii într-o unitate de învăţământ şi poate reprezenta un exemplu şi pentru alte localităţi“, a spus primarul Horaţiu Josan. Colegiul în sine, ca instituţie de învăţământ a fost înfiinţat în anul 1622, la Alba Iulia, după care a fost transferat la Aiud.

Liceu Aiud

„Şcolarizăm peste 700 de elevi. Aveam nevoie de această investiţie datorită faptului că o parte dintre clădiri se află într-o stare avansată de degradare“, a precizat Szõcs Ildikó, directorul Colegiului. Proiectul se va derula pe o perioadă de patru ani, începând cu primăvara anului 2011.

Trei dintre cele 8 clădiri ale colegiului, aflate într-o stare avansată de degradare, reprezintă obiectul de reabilitare al proiectului, respectiv clădirea principală, şcoala primară şi internatul de băieţi. Igrasia, infiltraţiile, tencuiala deteriorată, lumina redusă, grupurile sanitare insuficiente şi necorespunzătoare, instalaţia termică degradată din 1979 au justificat depunerea acestui proiect

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite