Alba: Şantaj la comandă şi cocteiluri Molotov pentru gruparea recuperatorilor. Principalii beneficiari erau oameni de afaceri italieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Luca Anversa, patronul firmei Pomponio, este inculpat pentru instigare la şantaj. Gruparea recuperatorilor din Alba Iulia ameninţa victimele şi recurgea la acţiuni de violenţă. Asupra imobilelor unor datornici au fost aruncate cocteiluri Molotov.

Omul de afaceri Luca Anversa, cercetat penal în mai multe dosare penale, a beneficiat de serviciile grupării recuperatorilor din Alba Iulia. Gruparea a acţionat pe parcursul anilor 2009 şi 2010 şi se ocupa cu activităţi de proxenetism şi şantaje la comandă. Membrii grupării sunt arestaţi preventiv şi sunt judecaţi la Tribunalul Alba.

Acuzat de instigare la şantaj

Luca Anversa este judecat în acelaşi dosar pentru instigare la şantaj, la fel ca un alt om de afaceri italian, Luigi Saviato. Infracţiunea este pedepsită cu închisoare de la şase luni la cinci ani. Pionul de legătură între italieni şi gruparea constituită în jurul inculpaţilor Teodor Şchiop, zis „Puşcărie“, şi Gabriel Bakai a fost inculpatul Claudiu Vulpe, fost ofiţer de informaţii, considerat de procurori „omul de încredere“ al lui Luca Anversa.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT, firma Pomponio avea de recuperat de la diverşi clienţi suma de 4,47 milioane de lei. Pentru că nu a reuşit să îi determine pe aceştia să îi plătească banii, Anversa a apelat la serviciile „recuperatorilor“. În rechizitoriu sunt descrise trei astfel de acţiuni de recuperare, două în Simeria şi una în Cluj-Napoca. În Simeria activităţile grupării s-au finalizat cu aruncarea unor cocteiluri Molotov (sticle umplute cu benzină) asupra imobilelor datornicilor. Incendiile provocate nu au produs pagube mari dar le-a determinat pe victime să solicite sprijinul poliţiei.

„Îi rup şi piciorul celălat“

Un exemplu edificator este o convorbire telefonică înregistrată între Teodor Şchiop şi soacra unuia dintre oamenii de afaceri din Simeria, care nu era de găsit de membrii grupării. „Să meargă să vorbească cu Clopoţel (n. r. – angajat al firmei Pomponio) să facă plata că vin peste el. El ştie destul de bine ce a păţit de două ori. Îi rup şi piciorul celălat şi îi tai vreo două tendoane, că nu răspunde pe nimic. Vrea să îl iau şi să îl bag în portbagaj când merge la amantă la Alba?“, a spus Teodor Şchiop la telefon.

Tandemul Şchiop – Bakai a acţionat şi la Cluj-Napoca. Au mers la domiciliul persoanei vizate unde s-au întâlnit cu tatăl clientului datornic. I-au trasmis acestuia că îi vor da foc la casă dacă nu va plăti suma către Pomponio. Şi în acest caz a fost depusă o plângere la poliţie. Luca Anversa a plătit membrilor grupării, prin intermediul lui Claudiu Vulpe, suma de 12.000 de lei. Acţiunea de la Cluj a fost „răsplătită“ de Luigi Saviato cu suma de 1.500 de lei. Cei doi oameni de afaceri italieni nu au putut fi contactaţi pentru a comenta acuzaţiile care le sunt aduse de procurori.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite