Alba: Record de consumatori de etnobotanice trataţi la Urgenţă. Sunt agresivi cu personalul medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii ajung să fie descoperiţi de părinţi sau de medici, în urma consumului excesiv de substanţe psihoactive. Doar trei tineri care au consumat substanţe etnobotanice au cerut sprijin în 2010 la Centrul Antidrog din Alba Iulia. În accelaşi timp la medicii de la urgenţă au ajuns aproape 90 de persoane.

Specialiştii cred că tinerii nu aleg Centrul Antidrog  de teamă că sunt văzuţi şi recunoscuţi, mai ales că oraşul este unul mic. 

Coordonatorul instituţiei, Claudiu Duşa, consideră că asfel de persoane pot fi ajutate doar în momentul în care sunt descoperite de părinţi, profesori sau ajung la spital, după ce au consumat în exces etnobotanice.

Primul semn este schimbarea comportamentului

„Anul trecut, am consiliat social şi medical o elevă şi două studente, toate consumaseră substanţe cu proprietăţi psihoactive. Ne-au spus că s-a întâmplat ocazional, la petreceri, în general la sfârşit de săptămână, din teribilism. Abia după ce au ajuns la noi şi-au dat seama că au nevoie de ajutor de specialitate“, a explicat Claudiu Duşa.

Pentru că astfel de substanţe nu sunt foarte scumpe, părinţii nu descoperă întodeauna la timp că odraslele lor au căzut în capcana etnobotanicelor. Pe lângă familie şi profesorii au cerut ajutorul Centrului, după ce au aflat că au la clasă elevi consumatori.

„Anul trecut am avut 63 de astfel de cazuri, de părinţi şi profesori care s-au prezentat la noi să ne ceară sfaturi.  Ne-au spus că, în general, s-au alarmat după ce au aflat că copiii lor au rezultate şcolare tot mai slabe sau au constatat o schimbare radicală a comportamentului în familie, dar nu erau siguri că sunt şi consumatori“, a mai adăugat Claudiu Duşa.

Agresivi cu personalul medical

În acelaşi timp, numărul consumatorilor care au ajuns la Spitalul de Urgenţă din Alba Iulia s-a dublat în 2010, faţă de anul precedent. În total au fost 87 de cazuri, dintre care 12 elevi şi 8 studenţi.

„Anul trecut am avut un număr record de persoane care au ajuns la noi după ce au consumat etnobotanice. În general erau agitaţi, nu au recunoscut că ar fi consumat astfel de substanţe şi nu de puţine ori au fost agresivi cu medicii şi asistentele. La noi rămân maxim 24 de ore, până se elimină drogul, după care sunt îndrumaţi spre psiholog sau psihiatru“, a precizat Ioan Boilă, şeful UPU Alba Iulia

„Sunt tineri cu dificultăţi de adaptare, cu spirit competiţional scăzut, adepţi ai libertăţii fără constrângeri, care văd viaţa fără perspectivă şi nu tolerează frustrările. În plus, au o percepţie deformată, adică nu conţientizează că ei se confruntă cu probleme“, a spus psihologul Marius Scheau.
Consiliul local Alba Iulia  a votat în noiembrie 2010 o hotărâre prin care a interzis vânzarea produselor etnobotanice în cele şase magazine existente în oraş.

Între timp unul dintre comercianţi ameninţă cu instanţa de judecată în cazul în care nu va revoca decizia prin care a fost interzisă comercializarea acestor produse.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite