Alba: Rafila Maniu a scos primul volum de versuri la 67 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rafila Maniu a fost profesoară 43 de ani
Rafila Maniu a fost profesoară 43 de ani

Rafila Maniu are 72 ani, iar la 16 ani scria primele versuri. Şi-a trăit viaţa profesională formând generaţii şi insuflându-le dragostea pentru limba română.

Data şi locul naşterii: 1 mai 1938, Săsciori, Alba
Studii: Institutul Pedagogic din Cluj Napoca
Familie: căsătorită, o fiica


Rafila Maniu a scris primele versuri la 16 ani. A lucrat 43 ani în învăţământ şi a format tot atâtea generaţii de elevi. Activitatea sa literară a fost influenţată decisiv de opera lui Eminescu. S-a exprimat din punct de vedere cultural în cadrul cenaclului literar „Lucian Blaga“ din Sebeş.

După liceul din Sebeş a urmat Institutul Pedagogic din Cluj Napoca. „Îmi plăcea limba română şi având în vedere că învăţătoarea mea a fost una dintre cele mai bune din ţară, ştiam că viaţa mea de şcoală nu se poate termina cu anii de studiu“, a afirmat fosta profesoară.

În perioada anilor de facultate, poeta mărturiseşte că a scris puţine versuri. „Nu pot să aştern pe foaie orice. Am scris când mi-a fost sufletul plin de emoţii şi când mi-am făcut timp“, a afirmat Rafila Maniu.

Premiu la Festivalului Internaţional „Lucian Blaga“

Pentru Rafila Maniu poezia de dragoste, poezia religioasă şi poezia de meditaţie s-au concretizat în 2005, la vârsta de 67 de ani, într-un volum denumit „Anotimpuri“. A făcut-o la insistenţele familiei şi acum se bucură pentru că a reuşit să lase ceva în urma sa.

Femeia a trăit o viaţă cu zbuciumul în suflet deoarece tatăl său a plecat pe front când ea avea trei ani. O scrisoare de la acesta i-a marcat existenţa. „Dragostea pentru poezie am moştenit-o de la tata care, când a plecat pe front, mi-a scris o întreagă scrisoare în versuri“, a povestit Rafila Maniu.

Creaţiile sale le-a închinat în special membrilor familiei. De-a lungul anilor poeziile sale au fost publicate în diferite antologii lirice, reviste şi ziare. A participat în concursul literar organizat cu ocazia Festivalului Internaţional „Lucian Blaga“, unde a obţinut premiul trei.

Cum aţi ajuns să faceţi parte din Cenaclul literar „Lucian Blaga“?
R.M.: „Am cochetat cu acest cenaclu încă din anii 1970-1980. Ulterior, la reînfiinţarea cenaclului am fost chemată să mă alătur echipei. E diferit. Înainte fiecare cuvânt era încurajator şi ştiai că poţi ajunge undeva, astăzi e mai greu.

Aţi iniţiat un grup vocal, despre ce este vorba?
R.M.: „La centrul de zi pentru persoane vârstnice din Sebeş am propus să organizăm un grup vocal care a început cu 8 persoane, iar după 5 ani numără 25 de membrii. Îmi place să cânt şi să scriu cântece pe versuri compuse de mine. Am început din şcoală, am cântat în corul Institutului Pedagogic şi apoi în cel al Casei de Cultură din Sebeş“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite