Alba: RECORD 50 de TIR-uri de cherestea confiscate de poliţişti. Samsarii lemnului s-au ales cu dosare penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marfa fără documente a fost confiscată de poliţişti
Marfa fără documente a fost confiscată de poliţişti

Cantitatea confiscată de la începutul anului de poliţiştii din Alba este cea mai mare din ultimii 2o de ani. Pentru cei 1.800 de metri cubi de material lemnos, anchetatorii au întocmit 90 de dosare penale. Zonele în care îşi fac veacul samsarii lemnului sunt aceleaşi: Munţii Apuseni şi Munţii Sebeşului.

Samsarii lemnului din Alba şi-au văzut nestingheriţi de teabă în primele cinci luni ale anului în curs. Unii mai modest cu căruţa sau camioneta, alţi mai organizaţi cu tractoare, utilaje speciale şi camioane Ceea ce nu ştiau ei era că pe urmele lor erau şi poliştii, silvicultorii şi comisarii de las Garda Financiară şi Garda de Mediu, care-i aveau în vizor atât pe cei care taie pădurile, cât şi pe cei care transportă, prelucrează şi valorifică materialul lemnos în ţară, dar şi peste hotare.

Lemne tăiate ilegal

În cinci luni, cât în patru ani

Rezultatele prezentate de poliţişti joi arată că indiciile avute în vedere la începutul anchetei aveau acoperire în teren. În perioada aprilie-mai, a început o amplă campanie naţională de depistare a neregulilor silvice.

image

În Alba, organele de anchetă au verificat 145 de agenţi economici, care exploatează, depozitează sau prelucrează şi exportă  material lemnos. În doar două luni au fost confiscaţi peste 900 de metri cubi de material lemnos, care nu a putut fi justificată cu acte de provenienţă.

Arbori tăiaţi ilegal

Cifra reprezintă jumătate din cantitatea confiscată de la începutul anului. Valoarea a fost estimată la peste 160.000 lei. Amenzile date de anchetatori sunt printre cele mai mari din ultimii ani, se apropie de 400.000 lei.

„Acţiunea derulată de poliţişti în colaborare cu celelalte organe abilitate a fost un succes. Dacă ne referim la cantitatea confiscată de la începutul anului, este cea mai mare din ultimii 20 de ani. Dacă ar fi să transformăm cei 1.838 de metri cubi, ar rezulta între 45 şi 50 de TIR-uri de cherestea,. Este o cantitate record, dacă luăm în calcul că în tot anul 2010 s-au confiscat sub 400 de metri cubi de material lemnos“, a explicat chestorul Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului  Alba.

Transport ilegal de lemne cu TIR-ul

90 de dosare penale

Şeful IPJ Alba susţine că nu se poate vorbi în Alba despre o „mafie“ a lemnului. „Se poate vorbi de o agresivitate asupra fondului forestier din Alba, care este bine reprezentat la nivel naţional. În urma acestor verificări nu am găsit situaţii în care să fie implicaţi în astfel de activităţi ilegale poliţişti sau silvicultori. De asemenea, nu se poate vorbi de o existenţa unor structuri organizate“, a completat şeful IPJ Alba. Poliţiştii au bătut la poarta celor care deţin gatere şi alte utilaje de prelucrare a lemnului, dar au ajuns şi pe vârfurile munţilor care au devenit tot mai golaşe, în urma tăierilor abuzive din ultimii 20 de ani.

Păduri defrişate Alba

Aproape 400 de metri cubi de material lemnos rotund, dar şi cherestea, tăiaţi ilegal din pădurile judeţului, erau pregătiţi pentru export. Cum exportatorii nu avut documente justificative, poliţiţtii şi angajaţii de la Silvică au confiscat marfa în valoare de  peste 60.000 de lei şi au dat amemnzi de peste 135.000 lei.

„Materialul lemnos confiscat a ajuns în depozitele Direcţiei Silvice sau a fost  achitată contravaloarea în lei. În cele mai multe cazuri documentele prezentate nu au fost corespunzătoare din punct de vedere legal. Cea mai mare cantitate s-a  s-a confiscat de la un agent economic din Sebeş, 300 de metri cubi“, a spus Florin Dogaru, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Alba.

Cel puţin statistic, autorităţile din Alba anunţă că le-au venit de hac celor care taie fără milă pădurile judeţului. Poliţiştii au contabilizat de la începutul anului 90 de dosare penale,în care sunt cercetate 122 de persoane.  Au fost confiscaţi aproape 1.900 de metri cubi de material lemons, în valoare de peste 300.000 lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite