Alba: Fonduri europene de 700.000 de euro pierdute din cauza crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii a şase firme private nu au reuşit să obţină banii pentru contribuţia proprie în proiect. Societăţile au pierdut şi banii plătiţi firmelor de consultanţă pentru realizarea proiectelor.

Suma totală a banilor pierduţi este de aproximativ trei milioane de lei (700.000 euro). Proiectele de investiţii au fost realizate în cadrul unui program destinat sprijinirii microîntreprinderilor. Beneficiarul trebuia să asigure 30 la sută din valoarea totală a investiţiei.

Probleme cu băncile

Firma Domustherm SRL Zlatna intenţiona să cumpere utilaje necesare în activitatea firmei cu obiect de activitate în construcţii. Valoarea proiectului a fost de 724.000 de lei. “Am vrut să achiziţionăm două excavatoare, precum şi aparate de sudură, maşini şi utilaje specifice lucrărilor de instalaţii sanitare, de încalzire şi de aer condiţionat”, a spus administratorul societăţii Marius Pop.

Nu a mai reuşit să realizeze ce şi-a propus pentru că nu a primit creditul de la bancă. „Băncile dau foarte greu credite în această perioadă. Pe de altă parte, clienţii principali ai firmei sunt primăriile de la care încasăm foarte greu banii. Nu am reuşit să asigurăm cofinanţarea“, a completat Marius Pop.

În aceeaşi situaţie s-a aflat şi Ion Niţu, proprietarul firmei Niţu Internaţional SRL Aiud, producător de tablete de sare pentru dedurizarea apei folosită în instalaţii industriale. „Nu am putut obţine confinanţare din cauza condiţiilor de la bancă. Vroiam să folosim banii pentru achiziţionarea a două camioane. Avem 14 angajaţi şi ne descurcăm destul de greu în această perioadă. Până şi clienţii foarte mari plătesc greu marfa furnizată“, a afirmat Ion Niţu. Valoarea proiectului a fost de 168.000 de lei.

Societatea Marinică Service SRL Alba Iulia a renunţat la un proiect în valoare de 250.000 de lei, în timp ce firma Vopsitorie Auto Lux SRL Alba Iulia nu a reuşit să promoveze o investiţie cifrată la un milion de lei. Celelate două societăţi ce au eşuat în accesarea de fonduri europene sunt Autofix SRL Alba Iulia (262.000 de lei) şi Alba Auto Service SRL (456.000 de lei). Fiecare societate a mai pierdut cel puţin 1.500 de euro, bani plătiţi firmelor de consultanţă pentru scrierea proiectelor.

Cofinanţare din fonduri proprii

Patru din cele şase societăţi sunt ateliere auto cu trei sau patru angajaţi. În acest domeniu există la Alba Iulia şi un exemplu pozitiv. Auto Oty SRL Alba Iulia a reuşit să finalizeze o investiţie din fonduri europene de 330.000 de lei.

„Funcţionam ca şi atelier auto, dar voiam să ne extindem prin cumpărarea de utilaje specifice. A fost dificil să obţinem cofinanţarea, dar până la urmă ne-am descurcat“, a spus Attila Veres, administratorul firmei. Omul de afaceri şi-a asigurat cofinanţarea din fonduri proprii, astfel încât nu a mai fost nevoit să recurgă la credite bancare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite