Alba: Privatizarea Spitalului din Ocna Mureş, un eşec.Unitatea nu mai poate fi transformată în azil pentru vârstnici
0Proiectul de privatizare a fostului spital din Ocna Mureş a fost respins pe consilierii locali pe motiv că investitorul nu avea avizul de funcţionare al Ministerului Sănătăţii şi nici contract cu Casa de Asigurări Alba. Spitalul din Ocna Mureş, desfiinţat la 1 aprilie, era iniţial pe lista unităţilor ce trebuiau transformate în azile pentru vârstnici.
Spitalul din Ocna Mureş a fost trecut de la 1 aprilie 2011, pe lista unităţilor medicale desfiinţate, alături de cele din Baia de Arieş şi Zlatna. Ministrul Sănătăţii a promis atunci, că toate vor fi transformate în scurt timp în azile pentru persoane vârstnice. Prima condiţie în demararea procedurilor era desfiinţarea spittalului orăşenesc printr-o Hotărâre de Consiliu Local.
„Consilierii locali au refuzat să voteze un asemenea proiect“, a subliniat Augustin Drăguţ, primarul din Ocna Mureş. După două luni, în care asistenţa medicală primară este asigurată, prin rotaţie, de 16 medici de familie, a apărut şi un investitor, Hospital dr. Filip SRL din Bucureşti.
Privatizare eşuată
Conform proiectului, fostul spital din Ocna Mureş urma să fie transformat în unitate medicală privată cu 115 paturi. Potrivit primarului Augustin Drăguţ, investitorul se obliga să reîncadreze şi personalul medical care a lucrat la Ocna Mureş înainte de închiderea spitalului. Este vorba de 55 de medici, asistenţi medicali şi infirmiere care au fost redistribuiţi la Sebeş şi Alba Iulia.
„Hotărârea de Consiliu local a fost revocată, după ce Prefectura Alba ne-a atenţionat că Hospital dr. Filip SRL din Bucureşti, firma interesată de privatiyarea spitalului, nu are aviz de funcţionare de la Ministerul Sănătăţii. În plus, am constatat că firma care ar fi urmat să presteze servicii medicale în fostul spital din Ocna Mureş nu avea încheiat contract nici cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba“, a explicat primarul din Ocna Mureş.
Primăria mizează pe înfiinţarea unui Centru medical multifuncţional, care să fie subordonat administrativ Spitalului din Aiud, aflat la o distanţă de 30 de kilometri. „Centrul multifuncţional ar urma să funcţioneze în incinta fostului spital şi să aibă 20 de paturi. Aici ar urma să lucreze şase medici, tot atâtea asistente şi două infirmiere. Numai că, deocamdată ne lovim de sursa de finţare. Ne-ar trebui lunar cel puţin 100.000 de lei, ca să funcţionaeze în condiţii normale“, a completat primarul.
„Pentru situaţiile de urgenţă apelăm la Serviciul de permanenţă din fostul spital , asigurat de medicii de familie. Pentru cazurile mai deosebite suntem îndrumaţi la Spitalul din Aiud. Ideea privatizării spitalului este binevenită, cu condiţia ca serviciile medicale oferite să fie decontate de Casa de Asigurări“, a spus Adrian Martin, un localnic din Ocna Mureş.
Incertitudinea este cuvântul care descrie şi situaţia fostului Spital din Zlatna. Şi aici aleşii locali au refuzat să voteze prin Hotărâre de Consiliu Local desfiinţarea unităţii medicale. Iniţial, era prevăzută înfiinţarea unei secţii externe a Spitalului de Urgenţă, cu 15 paturi. „Deocamdată, spitalul este închis şi atât. La un moment dat s-a anunţat cineva interest să furnizeze servicii medicale private, dar a rămas doar o intenţie“, spune primarul Silviu Ponoran.
Deocamdată, doar la Baia de Arieş au început lucrările de transformare a fostului spital în azil de bătrâni, iar costurile sunt estimate la 200.000 lei şi sunt suportate de la bugetul local. Aici vor fi finanţate 30 de paturi.
„ În ceea ce priveşte căminele sociale prognozate de Ministerul Sănătăţii în Alba, acestea se puteau înfiinţa doar după ce spitalele sunt desfiinţate de Consiliile locale. Doar în cazul celui de la Baia de Arieş s-a întâmplat acest lucru“, a precizat Horea Timiş, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Alba.