Alba: Primăria Aiud se războieşte în instanţă cu proprii angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asistenţii personali ai persoanelor cu handicap din Aiud au atacat la Tribunalul Alba hotărârea administraţiei locale de concediere colectivă, de la 1 aprilie 2011.

Oamenii, majoritatea asistenţi ai copiilor lor ori a altor rude, spun că  prin desfacerea contractelor de muncă îşi pierd asigurările de sănătate, drepturile la pensie şi nu-i mai pot însoţi gratuit la recuperări.

Contractele de muncă vor fi suspendate

Administraţia locală din Aiud va suspenda toate contractele de muncă ale celor 75 de asistenţi ai persoanelor cu handicap cu data de 1 aprilie.

„Noi am atacat Hotărârea de Consiliu Local atât la Prefectura Alba, cât şi la Tribunal, pentru că este revoltător ceea ce ni se întâmplă. Am strâns liste cu semnături ale asistenţilor persoanelor cu handicap şi cerem în instanţă suspendarea hotărârii până la rezolvarea  situaţiei. Fiind de profesie jurist eu o să-i repreiunt în instanţă gratuit pe toţi“, a explicat Nicolae Ţon, preşedintele sindicatului „Asistentul personal“.

Ana Popa este doar una dintre cele 75 de persoane care îşi vor pierde contractul  de muncă.  Femeia este angajată de zece ani ca asistent personal pentru fiica sa, care are acum 18  ani. Ana susţine că situaţia este alarmantă , pentru că nu are cum să se  angajeze în altă parte pentru că  tânăra, care are mâna dreaptă tumefiată, şi nu-şi poate folosi cum trebuie picioarele, are nevoie de ajutorul ei  tot timpul.

„Eu am fost angajată cu contract de muncă pe perioadă determinată, aşa că pe lângă cererea colectivă de suspendare a Hotărârii de Consiliu Local am făcut şi plângere individuală de anulare a desfacerii contractului de muncă“, a declarat Ana Popa, de 39 de ani,  una dintre asistentele căreia administraţia îi suspendă contractual.

Hotărârea este motivată pe o decizie a guvernanţilor dată  la începutul anului care limitează  cheltuielile de personal ale administraţiei  din Aiud la 22.000 de lei. Executivul primăriei spune că bugetul este cu 30 la sută mai mic decât necesarul financiar.

Economie de 450.000 lei

„Obligaţia noastră  este să protejăm persoana cu handicap, nu asistentul personal. Cât despre atitudinea liderilor de sindicat din Aiud, aceasta  este lipsită  de respect faţă  de persoana cu handicap însăşi care nu e deloc menţionată în adresele pe care le trimit cu duiumul la primărie. Oricum noi sperăm ca disponibilizarea să fie temporară şi să-i  putem reangaja“, a precizat Ada Rus, purtătorul de cuvânt al primăriei Aiud.

Hotărârile de desfacere a contractelor de muncă au ajuns până acum la 43 de asistenţi, însă majoritatea au refuzat sa semneze înştiinţarea. Salariile asistenţilor încep de la 460 de lei şi ajung la 560 de lei, în funcţie de vechimea în câmpul muncii. Măsura desfacerii contractelor de muncă aduce, potrivit primarului, o economie anuală la bugetul local de 450.000 lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite