Alba: Prima stână ecologică din ţară construită la Pianu de Jos. A costat 30.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construcţia este alimentată cu energie provenită din surse regenerabile, vânt şi lumina soarelui. Proiectul va fi inclus într-un circuit turistic. Vizitatorii vor putea vedea cum decurge activitatea unui cioban la stână.

Stâna de la Pianu de Jos se află în imediata apropiere a terenului de golf „Paul Tomiţă“. Este un proiect în premieră la nivel naţional. Energia electrică necesară funcţionării obiectivului tradiţional şi turistic este obţinută cu ajutorul unor panouri voltaice şi a unei centrale eoliene de mici dimensiuni.

Instalaţie eoliană adusă din America

„Turbina eoliană amplasată pe dealul din apropierea stânii are integrat un sistem electronic complex care permite încărcarea bateriei de acumulatori existente în cadrul sistemului. În aceeaşi baterie este pompată şi energia produsă de panourile fotovoltaice, printr-un regulator solar“, a explicat inginerul Florin Fleşeriu, cel care a realizat sistemul de alimentare cu energie.

image

Prin sistemul panourilor fotovoltaice se înregistrează o producţie medie de 3,4 kilowaţi pe zi, iar turbina eoliană, 3-4 kilowaţi pe zi. Pe lună media este de 250-270 kilowaţi din ambele surse combinate. Valoarea proiectului este de 30.000 de euro.

„În loc să plătim 30.000 de euro pe kilometru către Electrica şi apoi să devină proprietatea lor, am investit banii în sistemul acesta. Costurile sunt amortizate, iar proprietarul e Consiliul Local Pianu“, a precizat Fleşeriu. La acestea s-ar fi adăugat costurile facturii. La un consum lunar de 270 de kilowaţi, calculat la costul de 0,4330 lei, factura pentru stână ar fi ajuns la suma de 4.349 lei, cu tot cu TVA.

Construcţie ultramodernă

Ciobanul Nicolae Ganea care păstoreşte peste o mie de oi, a devenit peste noapte primul cioban cu stână ecologică. „Înainte am avut o stână făcută de noi, construită după puterile şi priceperea noastră“, a spus bărbatul de 35 de ani. Are condiţii la care nici nu visa. O stână cu şapte încăperi, cu gresie şi faianţă, şi în loc de toaleta din spatele curţii, baie cu duş.

image

La acestea se adaugă încăperile destinate prelucrării laptelui şi obţinerii brânzei, dar şi camera de control a instalaţiei de producere a energiei. „Nu avem emoţii, o să ne descurcăm cu tehnica modernă, până la urmă tot curent este“, spune bărbatul care e cioban de 12 ani.
Stâna are circuit separat.

image

„Intră ciobanul, are un vestiar unde se schimbă. Laptele se prelucrază în altă încăpere. Practic nu se întâlneşte laptele cu vasele murdare. Există un loc special pentru prepararea brânzei, iar într-o altă parte a construcţie este amenajat spaţiu pentru brânza gata pentru distribuire“, a spus primarul din Pianu de Jos Marian Petruse. Proiectul a fost finanţat ca şi destinaţie turistică. Vizitatorii zonei vor putea vedea pe viu cum decurge activitatea la o stână.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite