Alba: Prima stână ecologică din ţară ridicată la Pianu de Jos a rămas fără cioban. Disputa oierilor s-a mutat de pe păşune în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciobanul Nicolae Ganea la inaugurarea stânii ecologice de la Pianu de Jos
Ciobanul Nicolae Ganea la inaugurarea stânii ecologice de la Pianu de Jos

Stâna ecologică de la Pianu de Jos este râvnită de doi ciobani din comună. Doar unul dintre ei are încheiat contract de închiriere cu administraţia locală. Dreptul de folosinţă va fi stabilit de instanţa de judecată.

Stâna de la Pianu de Jos, alimentată doar cu energie provenită din surse regenerabile, vânt şi lumina soarelui,  a fost inaugurată cu mare pompă în septembrie 2010. 

Inaugurare stână ecologică Pianu de Jos

La acea vreme, Nicolae Ganea devenea, cel puţin pe hârtie,  primul cioban din ţară cu stână ecologică.

Interior stână ecologică

Stăna ecologică, disputată de doi ciobani

Practic, bărbatul de 36  de ani, făcea saltul de la o construcţie tradiţională la una cu şapte încăperi pentru prepararea laptelui şi obţinerea brânzei,  cu gresie şi faianţă, şi în loc de toaleta din spatele curţii, baie cu duş.

Ciobanul face mâncare la ceaun

În plus, energia electrică necesară funcţionării obiectivului tradiţional este obţinută cu ajutorul unor panouri voltaice şi a unei centrale eoliene de mici dimensiuni.

Stână alimentată cu panouri fotovoltaice

Condiţiile au devenit între timp,  tentante şi pentru un alt cioban din comună, Nicolae Mirca, care a atacat în instanţă legalitatea contractului de închiriere semnat în 2007,  între Nicolae Ganea şi Primăria Pianu de Jos. Prin document, ciobanul se obliga să plătească o chirie anuală de 50 de euro pentru fiecare hectar de păşunat folosit.

 „Eu consider că actul pe care l-am semnat cu primăria în 2007 şi care este valabil până în 2014,  este perfect legal. Eu am primit practic dreptul de a folosi stâna în cauză şi păşunatul din apropiere, pe o suprafaţă de aproximativ 200 de hectare. Eu mi-am achitat toate obligaţiile către Primărie“, a spus Nicolae Ganea, care are o turmă de aproximativ 700 de oi.

„Nu sunt şanse să fie folosită în acest an“

Celălalt cioban, Nicolae Mirca, care are în turmă în jur de 800 de ovine, a  înfiinţat între timp o asociaţie din care fac parte 20 de crescători de oi din comună..

Stâna ecologică de la Pianu de Jos

„În primul rând, ciobanii îşi dispută păşunatul din apropierea stânii ecologice.Vorbim de o suprafaţă de 250 de hectare, care este râvnită de cei doi ciobani. Şi asta,  pentru că  este aproape de sat, de drum, şi de  de sursa de apă. Bineânţeles că nici condiţiile existente la stână nu sunt de neglijat. Eu cred că anul acesta, nu sunt şanse ca stâna să fie folosită de vreunul dintre ciobani. Practic, instanţa trebuie să decidă cine are dreptul de folosinţă. Până la o decizie finală, contractual semnat de Primărie cu ciobanul Nicolae Ganea rămâne valabil“, a spus Marin Petruse, primarul comunei Pianu de Jos.

Procesul dintre cei doi ciobani este pe rolul Tribunalului Alba.

Stâna, ce reprezintă popular imobilul în care locuiesc cei care îngrijesc vara animalele la munte, este în proprietatea administraţiei locale şi a fost construită în scop turistic. Sistemul ecologic instalat la Pianu de Jos a costat  30.000 de euro şi a fost suportat cu bani de la administraţia judeţeană.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite