Alba: Premieră în România - animale vândute la licitaţie în târguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procedura va fi aplicată pentru prima dată în România, în târgurile din Drâmbar-Ciugud, Teiuş şi Sălciua. Proprietarii de animale vor merge în Germania pentru a vedea cum se desfăşoară o licitaţie.

Crescătorii de animale din Alba îşi vor vinde animalele în târguri la licitaţie, la fel, cum se întâmplă în Franţa, Germania şi în alte ţări din vestul Europei.

Un prim pas în realizarea acestui demers a fost promovat ieri de Consiliul Judeţean prin adoptarea unei hotărâri de asociere cu consiliile locale din Teiuş, Sălciua şi Ciugud şi cu patru asociaţii profesionale ale crescătorilor de animale din Aiud, Alba Iulia şi Câmpeni.

Târguri cu licitaţie în trei localităţi

Primul târg la care va avea loc o licitaţie publică se va desfăşura în 20 octombrie în comuna Sălciua din Munţii Apuseni. Tot aici mai este programat un târg cu licitaţie de animale în 4 aprilie 2011. În satul Drâmbar din comuna Ciugud, aflat la doi kilometri de Alba Iulia, vor avea loc târguri cu licitaţie în 4 decembrie 2010 şi 7 mai 2011. De asemenea, în oraşul Teiuş licitaţiile sunt programate pentru 5 noiembrie 2010, respectiv 25 aprilie 2011.

„Este un experiment. Vrem să vedem dacă funcţionează la fel ca în ţările din vestul Europei. Scopul principal este sprijinirea crescătorilor de animale, eliminarea intermediarilor din târguri şi vânzarea direct către clienţi“, a spus Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba. Pentru a vedea cum are loc o licitaţie, reprezentanţii asociaţiilor de fermieri vor merge în Germania săptămâna viitoare.

„Ideea a plecat de la necesitatea civilizării târgurilor de animale. Acesta este viitorul şi se practică peste tot în lume, numai la noi nu. Probabil că la început va fi dificil, dar orice iniţiativă nouă se pune în practică mai greu. Sunt convins, însă, că va avea succes. Intermediarii, care sunt mai bine organizaţi decât proprietarii care vor să vândă, stabilesc preţurile cum vor ei. Trebuie eliminaţi din târguri şi creată o protecţie a proprietarilor de animale“, a spus Horia Moruţan, crescător de oi. Acesta este şi preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine din Alba.

Eliminarea intermediarilor

Din punct de vedere tehnic, procedura de licitaţie va fi simplă. Organizatorii şi proprietarii animalelor fac o scurtă prezentare a acestora şi stabilesc un preţ minim de la care pleacă licitaţia. De asemenea, se stabileşte şi un pas, adică o sumă cu care va creşte preţul de vânzare, în funcţie de solicitările cumpărătorilor.

Dacă nu există cumpărători pentru preţul stabilit iniţial, valoarea de vânzare a animalului poate fi mai mică. Procedura poate fi aplicată atât la bovine, cât şi la ovine, cabaline şi porcine.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite