Alba: Petru Marta confecţionează veioze din sticle de plastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petru Marta s-a născut în Pianu de Jos acum 74 ani şi s-a făcut remarcat prin inovaţiile şi spiritul său organizatoric. Astăzi confecţionează veioze, ghivece şi ornamente din sticle de plastic.

Profil:
Data şi locul naşterii: 1 decembrie 1936, Pianu de Jos
Studii: Institutul Politehnic – Facultatea de Mecanică Timişoara
Familie: văduv, o fiică

Tot ce iasă din mâinile sale capată formă şi utilitate. Întreaga sa viaţă şi-a dedicat-o muncii care l-a transformat într-un angajat şi coleg de valoare. „Organizam echipele de oameni alături de care lucram în aşa fel încât nimic nu rămânea ne pus la punct. De la măturat până la reparaţii sau miciile detalii ale secţiilor din interprinderile în care am profesat până la proiecte mari în care am fost solicitat să mă implic“, a povestit Petru Marta.

O făcea cu profesionalism, iar munca îi era mereu răsplătită. „Pentru toate inovaţiile mele şi proiectele în care m-a, implicat am fost plătit. Era un lucru însemnat la acea vreme. Oamenii începuseră să mă aprecieze, iar şefii să mă solicite cu încredere“, a spus bărbatul.

A muncit în Cehoslovacia

Imediat după ce a absolvit şcoala profesională s-a angajat la Cugir, însă nu pentru mult timp pentru că a fost trimis să muncească în Cehoslovacia în domeniul agricol. A plecat când Regele Mihai era suveran şi a revenit în ţară când acesta a abdicat.

„În 1946 un ofiţer a venit după toţi tinerii care munceam acolo să ne recruteze pentru armată. Mulţi au fugit peste graniţe, eu am ales să mă întorc acasă pentru tânăra de care eram îndrăgostit de puţin timp, de la mine din sat“, a povestit Petru Marta.

Întors în localitatea natală, la Pianu de Jos, recrutarea pentru armată s-a amânat, iar tânărul s-a căsătorit. S-a angajat la IMC Cugir, actuala Fabrică de Arme, de unde a plecat la facultate în Timişoara.

După ce a absolvit a fost repartizat la o înterprindere din Sibiu. „Am stat puţin timp pentru că am fost transferat la Chimigaz Mediaş, iar de aici m-am întors la Cugir unde am lucrat până la pensie“, a afirmat Petru Marta.

Îşi ocupă timpul cu invenţii

De-a lungul anilor profesionali a trecut prin diferite funcţii, inclusiv cea de şef de secţie. S-a implicat în realizarea unor proiecte majore şi a creat invenţii folositoare în mediul său de lucru şi nu numai. „Am fost solicitat să pun la punct sistemul la reţeaua de gaz din fabrica cugireană şi am contribuit la creearea reţelei de apă de pe strada Goldiş din Alba Iulia“, şi-a amintit Petru Marta.

Inginerul s-a dedicat profesiei în cele mai mici detalii, iar superiorii săi i-au cerut în permanenţă părerea. Îşi aminteşte cu plăcere de inovaţiile şi proiectele la care şi-a adus contribuţia. „Lucrările mele erau importante şi ajungeau aproape de fiecare dată la consiliul tehnic. Îmi amintesc că într-o secţie se făceau ridicatoare şi era nevoie de un ştand de probă, iar eu am făcut un dispozitiv pentru care am fost foarte apreciat“, a povestit fostul inginer.

Pentru întreaga sa activitate, în 2008, Pentru Marta a fost răsplătit de către primăria oraşului Cugir cu o diplomă de excelenţă. Astăzi fostul inginer trăieşte la Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia şi îşi ocupă timpul cu fel şi fel de invenţii.

De unde va venit ideea de ornamente şi veioze făcute din sticle de plastic?
„Mă uitam la un film şi am văzut ceva asemănător însă confecţionat din alte materiale. Mi-a venit repede ideea că pot confecţiona ceva din sticle de plastic şi chiar cutii, eu fiind de alt fel o fire inovatoare care caută mereu să aibă activitate. Mi-am cosntruit singur în cameră rafturile, veiozele, ghivecele pentru flori, iar astăzi confecţionez şi pentru alţii.

N-am reuşit să vând produse confecţionate de mine, însă oamenii par să le aprecieze. Chiar am fost rugat de colegi să îi învăţ şi pe ei să facă astfel de lucruri. O fac cu plăcere şi acum timpul îmi permite să fac astfel de invenţii fără a fi constrâns de împrejurările locului de muncă“.

Ce-i place: „Îmi place să citesc şi să am activitate, să lucrez cât pot de mult şi cât îmi permite sănătatea. Îmi place să ies în oraş şi să fac cumpărături. Îmi plac fructele pentru că mă menţin sănătos“.

Ce nu-i place: „Nu-mi place alcoolul şi nici oamenii care îl consumă peste măsură. Nu-mi plac oamenii care nu fac nimic ca să le fie bine sau care cer bani împrumut“.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite