„Pavaroti din Banat“ în concert caritabil la Alba Iulia pentru dotarea unui Centru pentru copii cu nevoi speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul caritabil este organizat de Asociaţia Nonguvernamentală „Maria Beatrice“ din Alba Iulia  pentru dotarea cu aparatură a unui Centru de zi  pentru copii cu dizabilităţi , care i-ar scuti pe părinţi de tratamentele costisitoare în clinicile din străinătate.  Costurile sunt estimate la 30.000 de euro. /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1

Fiica familiei Onac din Alba Iulia, Maria Beatrice, a fost diagnosticată la cinci luni după naştere cu o boală nemiloasă-paralizie cerebrală infantilă. Nu vorbeste şi nu poate să-şi ţină capul drept. A fost internată de nouă ori în spitale din Sibiu şi Cluj, pe parcursul unui an şi jumătate.

În 2010, specialiştii de la o clinică din Germania i-au implantat celule stem. În plus, a fost internată de trei ori şi într-o clinică de recuperare din Ucraina. Tratamentele în străinătate au costat 23.000 de euro, sumă obţinută prin solidaritatea celor din jur.

Tratamente costisitoare în străinătate

„Fetiţa noastră are nevoie de mulţi ani de tratament şi terapie pentru a o putea pune la propriu, pe picioare. Am putea să o ajutăm pe Maria Beatrice şi pe alţi copii aflaţi în situaţia ei, dacă am dota un mic centru de reabilitare motorie, dotat cu aparatură similară cu cea existentă în clinicile  din străinătate şi bineînţeles asistenţă de specialitate“, a spus Sebastian Onac, tatăl Mariei Beatrice, care este profesor de informatică la Colegiul Naţional„ Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia.

Specialiştii spun că acestor copii le lipseşte practic bagajul instinctiv al unui copil sănătos, Ei trebuie să înveţe practic să-şi folosească mâinile şi picioarele, să-şi ridice capul, mişcări care repetate de mii de ori duc la formarea reflexelor.

Concert caritabil cu Costel Busuioc

Organizarorii  speră ca o parte din cheltuielile de dotare a Centrului de zi pentru copii cu dizabilităţi „Prietenii Mariei Beatrice“ , estimate la 30.000 euro, să fie acoperite din banii obţinuţi în urma concertului caritabil. Practic, aici ar putea face terapie între 15-20 de copii din Alba, diagnosticaţi cu paralizie cerebrală infantilă, tetrapareză spastic-diskinetică, sau  cu probleme psiho-motorii grave.

Maria Beatrice pe bicicleta automatizată

image

„Centrul de la Alba Iulia ar trebui dotat cu o bicicletă automatizată,  care roteşte picioarele copilului şi, după un timp, motorul îşi retrage progresiv acţiunea şi-n acelaşi timp măsoară cât anume împinge copilul în pedală. Un alt aparat, «cuşca Rocher», permite suspendarea în aer a copilului, cu ajutorul unor chingi elastice într-o pseudo-imponderabilitate şi permite exerciţii de reechilibrare si reflexoterapie. Un alt aparat util pentru recuperarea copiiilor este „banda de mers“, care trage piciorul copilului în spate şi-l ajută să îşi formeze în timp reflexul de a face paşi“, a explicat Sebastian Onac, iniţiatorul proiectului şi preşedintele Asociaţiei Nonguvernamentale „ Maria Beatrice“.

Maria Beatrice în timpul terapiei în „cuşca Rocher“

image


Spectacolul este organizat pe 25 mai, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

image

Printre artiştii care se vor urca pe scenă se află tenorul Costel Busuioc, cunoscut publicului ca „Pavaroti din Banat“, soprana Daniela Vlădescu, Alin Ignat, laureat al Festivalului de Muzică Uşoară „Dan Spataru“, Medgidia, 2010, Roxana Reche, câştigătoarea marelui premiu la Festivalul-concurs „Strugurele de Aur“, Ina Todoran, premiată la Festivalul Naţional Mamaia, 2009 şi Sebastian Onac, organizatorul specatcolului, care are în palmares  locul I la  Festivalul Naţional "Crizantema de Aur", Târgovişte, 2007.

Afişul concertului caritabil

image

Biletele s-au pus în vânzare  în Alba Iulia, la Casa de Cultură a Sindicatelor, in intervalul orar 10.00 -20.00 şi la  Teatrul de păpuşi „Prichindel“ , între orele 10.00 -15.00.

Un bilet de intrare la spectacol  costă 25 de lei.


 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite