Alba: Paula Ghergu a scris cea mai frumoasă „Poveste a celor trei fortificaţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paula Ghergu este elevă în clasa a XI-a
Paula Ghergu este elevă în clasa a XI-a

Elevă în clasa a XI-a a Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia, a obţinut premiul I la secţiunea eseu în cadrul unui concurs naţional despre istoricul Cetăţii Alba Carolina.

Profil
Născută la: 9 noiembrie 1993, Alba Iulia
Studii: elevă în clasa a XI-a
Familie: este singură la părinţi.

Paula Ghergu îndrăgeşte încă din copilărie literatura. Pasiunea pentru lectură a descoperit-o în şcoala generală, iar cărţile citite i-au deschis noi orizonturi. „Cărţile mi-au oferit o altă perspectivă asupra realităţii şi mi-au deschis noi orizonturi de cunoaştere. Lectura îţi oferă o evadare din realitate, te transpune într-o lume în care eşti doar tu cu tine. Această stare îţi conferă o stare de bine“, povesteşte tânăra albaiuliancă.

Scriitorul ei preferat este Mircea Eliade şi a citit cam toate scrierile sale. „Cartea care mi-a schimbat viziunea este «Nuntă în cer» a lui Eliade. A fost punctul de pornire spre domeniul literaturii. Cred că prin intermediul lecturilor am învăţat să gândesc altfel decât alţi adolescenţi. M-a fascinat şi modul de scriere al lui Mihail Drumeş şi cel al lui Camil Petrescu“, a MAI spus Paula Ghergu. 

Premiul I pentru eseu

Eleva a obţinut premiul I la un concurs naţional desfăşurat în acest sfârşit de săptămână la Alba Iulia. Concursul „Povestea celor trei fortificaţii“ adresat elevilor din clasele IX-XI i-a adus premiul cel mare la categoria eseu.

„Au participat elevi din toată ţara. Am avut la dispoziţie 90 de minute pentru a redacta un eseu inspirat din istoricul Cetăţii din Alba Iulia. Am abordat un subiect mai complicat. Personajul principal, un profesor universitar a venit la universitatea din Alba Iulia la o conferinţă. Extenuat, acesta adoarme şi se trezeşte pe un hol gol, în faţa a trei uşi. Fiecare dintre cele trei  este asociată unei perioade a fortificaţiilor“, povesteşte Paula.

Eleva spune că s-a pregătit pentru acest concurs şi a studiat despre istoricul cetăţii. „Am aprofundat cunoştinţe în domeniul istoric despre Cetatea Alba Iulia, dar inspiraţia şi ideile mi-au venit pe parcursul concursului“, a spus eleva.

Dosar de diplome

Deşi este într-o clasă cu profil matematică-informatică, Paula Ghergu consideră că cele două domenii, cel real şi cel uman, se completează unul pe celălalt. „Matematica şi literatura se împacă foarte bine. Matematica dezvoltă gândirea şi te ajută să priveşti literatura în perspectivă“, a spus eleva.

De-a lungul timpului a obţinut diferite distincţii atât la concursurile judeţe, cât şi naţionale. „Încă din clasa a IV-a am participat la olimpiade şcolare şi concursuri de literatură. La concursul naţional interdisciplinar „Şcoala cu ceas“ de la Râmnicu Vâlcea, în ani diferiţi, am obţinut premii atât la matematică, cât şi la română. Am acasă un dosar gros cu diplome“, a spus Paula Ghergu.

Îţi dedici timpul liber scrisului?
P.G.
: „Tot ceea ce fac este să citesc, iar din când în când să aştern câteva rânduri pe hârtie. Sunt moment în care scriu pentru mine ceea ce simt, uneori sub formă de jurnal. Am avut o tentativă de a scrie versuri, dar cred că în proză mă pot exprima mai bine. Am scris câteva povestiri. Nu mă gândesc încă să public, îmi adun material“.

Dacă ar sta în puterile tale, ce ai schimba în şcoala în care înveţi?
P.G.
.„Mi-aş dori ca unele cadre didactice să fie mult mai implicate în relaţia profesor-elev. Meseria, chiar dacă e cea mai importantă din viaţa lor, ar trebui bazată pe comunicare cu noi, elevii. Aşa s-ar dezvolta o relaţie de prietenie. Consider că toate informaţiile pe care le acumulăm în liceu sunt foarte importante, deoarece cu acest bagaj de cunoştinţe ieşim de pe băncile şcolii şi intrăm în viaţă“.

Ce-i place: „Îmi plac artiştii, indiferent că este vorba despre muzică, pictură, sculptură sau alt domeniu. Ador anotimpul de toamnă. Probabil este anotimpul meu preferat deoarece sunt născută în noiembrie. Îmi place şi pentru că are o notă de melancolie şi o multitudine de culori. Cred că mă reprezintă într-un anumit fel acest anotimp. Îmi place inocenţa, puritatea. Mă pasionează fotografia şi filosofia, dar probabil că acestea sunt pasiuni trecătoare“.

Ce nu-i place: „Nu îmi plac zidurile pe care le construiesc uneori oameni pentru «a se proteja». Nu agreez minciuna şi lipsa de corectitudine. Nu îmi place că liceul nu-ţi oferă şansa de a te afirma prin rezultatele obţinute“.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite