Alba: Parc fotovoltaic de 20 de milioane de euro la Pianu de Jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul fotovoltaic va avea 17.820 de module. Foto arhivă.
Parcul fotovoltaic va avea 17.820 de module. Foto arhivă.

Investiţia va reprezenta o premieră atât la nivelul judeţean cât şi naţional. Parcul trebuie dat în folosinţă până la sfârşitul anului 2012. Energia solară va intra în circuitul reţelei naţionale de electrificare.

Comuna Pianu tinde să devină centrul energetic al judeţului în ceea ce priveste sursele alternative de energie. După inaugurarea primei stâne ecologice din judeţ, administraţia locală are în plan un parteneriat public-privat pentru amenajarea unui parc fotovoltaic pentru producerea curentului electric pe bază de energie solară.

Valoarea totală a proiectului este de 19,5 de milioane de euro. În doi ani de la obţinerea finanţării trebuie pornită instalaţia.

„Noi avem un contract de concesionare cu firma SIT Tehnologii din Sebeş. Noi venim cu terenul, iar firma se ocupă de implementarea investiţiei. Comuna va beneficia de redevenţă şi un anumit procent din profitul înregistrat“, a precizat Marin Petruse, primarul comunei Pianu.

Potrivit contractului de asociere, din al treilea an de la punerea în funcţiune, Primăria Pianu va primi 10 la sută din venitul realizat de către firma SIT din Sebeş. Beneficiul anual al comunei Pianu este estimat la cel puţin 20.000 de euro.

Parc pe o suprafaţă de  zece hectare

Parcul va fi amenajat în zona limitrofă a terenului de golf „Paul Tomiţa“, spre localitatea Săliştea  şi se va întinde pe o suprafaţă de zece hectare de teren. „Pentru realizarea investiţiei am obţinut deja avizele  şi autorizaţiile necesare în vederea începerii lucrărilor. În acest moment proiectul este supus evaluării în vederea obţinerii de fonduri europene nerambursabile“, a spus Picchio Nazzareno, administratorul firmei Sit Tehnologii Industriale Sebeş.

Acesta a precizat că proiectul prevede montarea a 17.820 de module fotovoltaice cu o capacitate de 5 MW. „Acestea ar urma să producă aproxivativ 4.989 KW, cu o producţie prevăzută de circa 7.733 MWh/an. Energia produsă va fi livrată direct în reţeaua Electrica“, a mai spus Picchio Nazzareno.

Mai mulţi specialişti din Italia, Spania şi Germania au realizat deja măsurătorile pentru amplasarea panourilor solare astfel încât acestea să asigure captarea la maximum a razelor şi energiei solare.

Noi locuri de muncă

În  perioada de implementare a proiectului urmează a fi create 80 de noi locuri de muncă. După darea în folosinţă a parcului fotovoltaic sunt prevăzute 17 posturi, inclusiv serviciile de curăţenie şi pază.

„În actualul context europen privind promovarea energiei electrice din surse de energie regenerabilă pe piaţă internă, considerăm că investiţia propusă, de realizare a unei centrale fotovoltaice de 5 MWh este necesară şi oportună, contribuind astfel la atingerea ţintelor stabilite prin Strategia energetică a României“, a spus administratorul Sit Tehnologii Industriale.

Firma Sit Tehnologii Industriale din Sebeş activează în sectorul construcţiilor metalice industriale iar în ultimii ani s-a îndreptat şi spre investiţiile în domeniul proiectelor ecologice. Aceştia au în implementare şi realizarea unei platforme ecologice pentru reciclarea anvelopelor uzate.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite