Alba: Numărul copiilor părăsiţi s-a dublat în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

24 de copii au fost duşi în centre de plasament pentru că familiile nu au cu ce să îi întreţină. În primele şase luni ale anului 2010 în centrele de plasament din Alba au ajuns 72 de copii. În 2009 numărul copiilor părăsiţi a fost de 36.

În lipsa unor programe inteligente, tot mai mulţi copii suferă pentru că nu mai au niciun sprijin moral sau financiar din partea celor care le-a dat viaţă. Este un semnal de alarmă tras de psihologi. Centrele de plasament riscă să devină singura casă pentru tot mai mulţi minori în viitorul apropiat.

În cele 42 de centre destinate protecţiei copilului din judeţul Alba se află la această oră 473 copii instituţionalizaţi şi 1.487 monitorizaţi. Problemele familiale sau cele de ordin financiar le determină pe mame să îşi părăsească odraslele, chiar dacă o fac temporar.

Motive familiale şi financiare

În primele şase luni ale anului 2010, au intrat în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului 128 de copii dintre care 72 direct în centrele de plasament, dublu faţă de aceaşi perioadă a anului trecut când au avut aceeaşi soartă 36 de copii.

„Ne luptăm ca să le fie bine acestor copii. Îi preluăm în cazul în care situaţia o impune, dacă familia îi părăseşte din varii motive sau se dovedeşte că aceşti copii nu pot fi întreţinuţi“, a precizat Sorin Chirilă, directorul DGASPC Alba.

Cele mai multe situaţii în care micuţii sunt părăsiţi de familie sunt cele de ordin familial, însă tot mai frecvente sunt şi cele de ordin material. Criza economică crează probleme în familii, iar minorii sunt cei care au de suferit de pe urma acestora, având în vedere că părinţii îşi părăsesc odraslele în contextul în care sunt nevoiţi să muncească în străinătate. Este un fenomen pe care reprezentanţii DGASPC Alba îl au în vedere.

Aşteptări sumbre pentru viitor

„Ne aşteptăm la un val de copii părăsiţi în cazul în care situaţia economică nu se redresează. Oamenii nu mai au cu ce să îşi întreţină copiii şi îi dau în plasament pentru o anumită perioadă, timp în care încearcă să se redreseze pe planurile. Sunt cazuri în care aceştia rămân în grija rudelor care nu mai fac faţă fie pentru că micuţii devin neascultători, fie din cauza situaţiei financiare. Anul acesta am avut 24 de cazuri în care copilul a fost instituţionalizat din cauza unor motive financiare precare ale familiei“, a precizat Sorin Chirilă.

Plecarea părinţilor în străinătate este un fenomen asupra căruia psihologii atrag atenţia. „Faptul că acasă există lipsuri materiale tot mai acute aduc la psiholog tot mai mulţi copii cu probleme la şcoală. Criza economică a acutizat toate aceste probleme şi pe semestru ajung să consiliez cu astfel de probleme circa 25-30 de copii. În urmă cu un an nu era atât de mare. Sărăcia creşte şi problemele la fel“, a explicat psihologul Ramona Frăţilă. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite