Alba: Noaptea Pricolicilor la Limba, pe malul Mureşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii satului Limba sunt invitaţi în această seară o nouă ediţie a sărbătorii câmpeneşti „Noaptea Pricolicilor“. Evenimentul începe la ora 19.00 şi este organizat de primăria Comunei Ciugud, în colaborare cu Parohia ortodoxă Limba şi Asociaţia Limbenii.

După participarea la o slujbă de priveghere la biserică, alaiul participanţilor se va deplsa pe malul Mureşului unde are loc carnavalul „pricolicilor“, respectiv defilarea, printre torţe, a copiilor îmbrăcaţi în ţinută de carnaval şi premierea celor mai interesante costume.

Organizatorii evenimentului pregătesc şi un spectacol cu interpreţi locali, dar şi un foc de tabără.

Limbenii sunt cunoscuţi, din superstiţie, sub denumirea de pricolici sau oameni-lup. Legenda „pricolicilor“ este, de fapt, amintirea, deformată şi reinterpretată, a unor ritualuri de iniţiere a tinerilor „lupi“, adică a tinerilor daci organizaţi în asociaţii bărbăteşti închise.

În zona satului Limba a fost o veche aşezare a dacilor care organizau ritualuri în cadrul cărora membrii comunităţii erau supuşi la diverse teste fizice. Potrivit legendei pricoliciul are puteri depline, la sfârşitul lunii iunie, cu ocazia zilei lui Sf. Petru de vară (stăpânitorul pricolicilor) sau a „soborului lupilor“ (29 iunie).

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite