Alba: Nicolae Ursu, directorul celui mai mare club de golf din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ursu a învăţat golf de la Paul Tomiţă
Nicolae Ursu a învăţat golf de la Paul Tomiţă

Nicolae Ursu este directorul complexului de la Pianu de Jos în cadrul căruia funcţionează terenul de golf „Paul Tomiţă“.

Data şi locul naşterii: 19 mai 1944, Pianu de Jos
Studii: Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, Bucureşti
Familie: căsătorit, un copil

Nicolae Ursu a fost prietenul apropiat al maestrului de golf, Paul Tomiţa. Alături de acesta a petrecut clipe de neuitat şi a pus bazele celui mai mare teren de golf din România.

Nicolae Ursu era angajat al Interprinderii Mecanice Cugir când a luat decizia să îşi schimbe viaţa. Era pasionat de sport şi jucător de fotbal. Atunci când muncea în cadrul interprinderii şi-a dat seama că „rata“ multe meciuri de fotbal care se transmiteau la televizor. „Era frustrant pentru că îi vedeam pe cei cu funcţii superioare cum părăseau interprinderea doar pentru a viziona meciurile, iar noi cei mai mici ne supuneam regulilor. Atunci, pasionat fiind de sport şi jucător de fotbal am luat decizia de a mă înscrie la facultate“, a povestit Nicolae Ursu.

La 27 ani s-a încris la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Timişoara, iar după absolvire la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, Bucureşti. A fost bursant în toţi anii de cursuri şi, chiar mai mult, a fost ales în unanimitate să primească bursă replublicană, ceea ce îi oferea o siguranţă financiară pentru acele vremuri.

Şef de promoţie

A termiat şef de promoţie, al şaseelea pe ţară. Pe Paul Tomiţă l-a cunoscut când s-a întors în Pianu de Jos ca şi profesor de sport, iar ulterior director al şcolii generale. „Am predat pentru o vreme în liceele din Alba Iulia, dar mai târziu m-am întors în Pianu, unde am avut onoarea să îl cunosc pe Paul Tomiţă, care căuta persoane de care să se apropie şi să vorbească despre pasinuea sa: golful“, a precizat Ursu. Profesorul de sport şi-l aminteşte pe jucătorul de golf, prin ţinuta sa cu care străbătea uliţele satului.

„Cu puşca în spate şi un câine de vânătoare lângă“, şi-a amintit Nicolae Ursu. S-au împrietenit, iar la cea de-a 80 aniversare a lui Paul Tomiţa, profesorul de sport a decis să îi facă o surpriză. I-a propus o partidă de golf pe terenul pe care astăzi funcţionează complexul şi terenul de golf „Paul Tomiţă“. Câteva zeci de oameni au luat parte la evenimentul aniversar. Un an mai târziu se năştea şi proiectul care astăzi este funcţional la Pianu, Terenul de golf „Paul Tomiţă“.

Ce amintire vă vine în acest moment în minte legată de Paul Tomiţă?

N.U.: „Erau frumoase serile în care familile noastre se reuneau, iar noi jucam şah sau table. Îmi amitesc că într-o seară la ora 8.00 ne-am aşezat la masa de joc de unde nu m-am mai ridicat până dimineaţa la 4 jumătate. Era o partidă tensionată în care eu conduceam, iar Tomiţă trăgea speranţă de o egalare. Din acea zi mi-am propus ca nu voi mai juca niciodată table pentru că, până la urmă este un joc de noroc, iar el fiind în vârstă nu voiam sub nicio formă să îl supăr“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite