Alba: Motivarea eliberării în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“. Unii inculpaţi au recunoscut faptele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inculpaţi în dosar la instanţa de judecată
Inculpaţi în dosar la instanţa de judecată

Tribunalul Alba a făcut publice astăzi motivele deciziei magistraţilor privind eliberarea din arest a celor 11 inculpaţi arestaţi preventiv pentru constituire gurp infracţional organizat, proxenetism, trafic de minori şi şantaj.

Judecătorii au invocat practica Curţii Europene a Drepturilor Omului, precum şi lipsa dovezilor concrete că aceştia reprezintă un pericol pentru ordinea publică. Magistraţii Tribunalului au mai reţinut faptul că inculpaţii au dat declaraţii, iar unii şi-au schimbat poziţia iniţială şi au colaborat cu procurorii DIICOT.

Redăm în continuare principalele motive reţinute în sentinţa pronunţată ieri de Tribunalul Alba (intertitlurile aparţin redacţiei):

„Trebuie argumentate motive pertinente şi suficiente pentru a justifica necesitatea de a-i menţine pe inculpaţi în stare de detenţie, pentru o bună desfăşurare a procesului penal (bună desfăşurare care reprezintă, de fapt, scopul principal al luării unei măsuri preventive). Nu s-a dovedit în ce modalitate pot influenţa inculpaţii cercetarea, dacă urmărirea penală este aproape finalizată, urmând prezentarea materialului de urmărire penală şi emiterea rechizitoriului.

Justificările anterioare nu se mai susţin


Necesitatea audierii de martori, finalizarea raportului de analiză, precum şi comisia rogatorie au constituit justificările continuării detenţiei pentru prelungirea anterioară.

Împrejurarea că urmează să fie efectuate acte procedurale, precum: prezentarea materialului de urmărire penală, precum şi emiterea rechizitoriului, nu argumentează necesitatea efectuării acestor acte procedurale cu inculpaţii în stare de arest preventiv. Nu s-a indicat în ce măsură ar mai afecta buna desfăşurare a acestor acte procedurale, dacă inculpaţii ar fi puşi în stare de libertate.

Aceasta, cu atât mai mult cu cât, după trecerea unui interval de timp, în conformitate cu jurisprudenţa CEDO, instanţele naţionale sunt obligate să analizeze oportunitatea înlocuirii măsurii detenţiei cu o măsură neprivativă de libertate, în raport de garanţiile reale oferite de inculpaţi în legătură cu prezentarea la autorităţile judiciare.

Trei luni în arest preventiv

În această situaţie, nu s-a dovedit în cazul niciunuia dintre inculpaţi că prin luarea unei măsuri neprivative de libertate la acest moment, după trecerea unui interval de timp de 3 luni şi finalizarea urmăririi penale, s-ar împiedica buna desfăşurare a procesului penal, câtă vreme se pot impune inculpaţilor restricţii în ce priveşte comunicarea între ei, între aceştia şi martori şi nu s-a dovedit că s-ar sustrage de la efectuarea celor două acte procedurale.

Persistenţa motivelor plauzibile de a bănui că inculpaţii au săvârşit infracţiunile pentru care sunt cercetaţi, constituie o condiţie a regularităţii menţinerii detenţiei. Dar, o bănuială puternică privind comiterea de fapte grave nu poate justifica decât iniţial detenţia.

Această bănuială, gravitatea şi severitatea pedepselor prevăzute de lege pentru infracţiunile respective nu mai pot constitui argumente suficiente, fiind necesar să fie analizate garanţiile reale pe care le prezintă inculpaţii că se vor prezenta la proces.

Au recunoscut faptele

Ca atare, chiar dacă temeiurile de la arestare se menţin, ceea ce s-a schimbat ca urmare a trecerii unui interval de timp şi a derulării aproape în întregime a procedurii anchetei penale, este lipsa dovezilor concrete că la acest moment există riscul ca, puşi în libertate, ca urmare a instituirii unei măsuri alternative detenţiei, inculpaţii să fugă sau să mai săvârşească alte infracţiuni.

Inculpaţii au dat declaraţii, şi-au modificat poziţia iniţială, respectiv, şi-au recunoscut unele fapte. Unii au colaborat cu organele de urmărire penală indicând, ei înşişi, modalităţile concrete de derulare a faptelor.

Din această poziţie a lor nu se poate deduce că se vor sustrage sau vor fugi, câtă vreme au înţeles necesitatea adoptării unei asemenea conduite procesuale şi mai ales, au familii bine închegate, a căror existenţă este strâns legată de inculpaţi.

În acest sens, va respinge propunerea de prelungire a arestării preventive formulată de  Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba 

În baza art.139 C.pr.pen. va înlocui măsura arestării preventive a inculpaţilor  Şchiop Teodor-Victor, Muntean Nicolae – Viorel, Bakai Gabriel Antoniu, Roşca Ioan Nicolae, Cîndea Sergiu Andrei, Decean Ioan Nicolae, Lupu Gheorghe, Şerpu Petru, Vulpe Claudiu, Bălan Adrian şi Dura George Virgil Alin cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu“.

Recursul procurorilor DIICOT se judecă joi, la ora 12.00, la Curtea de Apel Alba Iulia. În situaţia în care sentinţa Tribunalului este menţinută, cei 11 bărbaţi vor fi liberi.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite