Alba: Mircea Bojiţă, un împătimit al jocurilor de cuvinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Bojiţă este implicat în organizarea Campionatului Naţional Individual de Scrabble la Alba Iulia. Competiţia se desfăşoară în perioada 26-27 martie în sala de conferinte a hotelului Transilvania din centrul oraşului.

Profil
Născut la: 10 mai 1950 Simeria, judeţul Hunedoara
Studii: Şcoala Tehnică de Telecomunicaţii Timişoara
Familie: Căsătorit,  2 copii

Mircea Bojiţă a ajuns în Alba Iulia imediat după absolvirea şcolii, iar mai bine de 36 de ani a lucrat numai în domeniul telecomunicaţiilor.

Este pasionat de jocurile de cuvinte şi joacă scrabble încă de la publicarea primului regulament adaptat la specificul limbii române. De atunci au trecut aproape 30 de ani, iar Bojiţă a devenit un nume cunoscut în domeniu. „Fiind un împătimit dezlegător şi chiar creator de probleme de enigmistică şi de careuri de cuvinte încrucişate, noua provocare cu scrabble-ul a prins foarte repede. Am luat contact cu acest joc 1982 prin intermediul revistei «Ştiinţă şi tehnică» la care eram abonat“, a precizat Mircea Bojiţă.

Activitatea de creator de careuri de cuvinte nu a fost lipsită de peripeţii.

„Era pe la sfârşitul unei ierni şi am pregătit un careu cu pista falsă al cărui titlu era «Vine...vine...nu mai vine». Subiectul era legat de primăvară. L-am predat spre publicare la revista «Drumul socialismului». În acea perioadă, conducătorul statului era plecat în vizită în Africa. Am fost informat că acesta nu poate fi publicat deoarece are un titlu cu subînţeles mult prea adânc. Am convenit să schimb titlul şi data publicării după venirea în ţară a lui Nicolae Ceauşescu şi aşa a fost publicat careul «Vine....vine...primăvara»“, a povestit Mircea Bojiţă.

În anul 1987 jocul de scrabble a fost recunoscut oficial ca disciplină sportivă, dar abia în 1990 s-a înfiinţat Federaţia Romană de Scrabble (FRS). „Din 2008 am intrat în circuitul competiţional, organizat de către Federaţia Romană de Scrabble şi am fost legitimat la CS Argus Tărgu Frumos, deoarece în Alba nu exista un club sportiv care să aibă secţie de scrabble. De anul trecut activez la Clubul Sportiv Universitatea Cluj“, a spus Mircea Bojiţă.

image

Cunoscut în cercul de scrabblişti ca şi „Myky503“, a participat la etapele înscrise în calendarul competiţional anual al FRS. „De asemenea, am obţinut câteva locuri I la partidele de scrabble pe care le jucăm în revistele Rebus şi Rebusache şi un loc 3 la un concurs anual desfăşurat pe site-ul http://mosgerila.com/,  unde cei interesaţi pot afla mai multe despre acest joc“, a spus Mircea Bojiţă.

Aduce campionatul de scrabble la Alba Iulia

Mircea Bojiţă este unul dintre cei care s-a implicat în organizarea primei etape a Campionatului Naţional Individual de Scrabble la Alba Iulia.

Competiţia se desfăşoară în perioada 26-27 martie în sala de conferinte a hotelului Transilvania din centrul oraşului. „A fost aleasă Alba Iulia ca locaţie pentru a atrage noi jucători, dar şi pentru a introduce oraşul în circuitul competiţional cu scopul de a fi descoperită sau redescoperită frumuseţea acestor locuri încărcate de istorie“, a spus Mircea Bojiţă.

Acesta a precizat că pentru cei interesaţi s-a înfiinţat o secţie de scrabble în cadrul Clubului Sportiv „V.Î.R.F“ din Alba Iulia. „Sper ca la viitoarele etape să participe şi pasionaţii din judeţul. Voi acord sprijin atât prin cunoştinţele mele cât şi prin asigurarea materialelor de joc. În acest sens pot fi contactat la adresa de e-mail mbojitza@yahoo.com“, a spus jucătorul.

Pentru cei care nu ştiu, ce presupune jocul de scrabble?
M.B.:
„Jocul presupune amestecarea sau în limbaj tehnic anagramarea a şapte litere disponibile la un jucător la un moment dat, pentru obţinerea unor cuvinte existente în DEX, corect flexionate din punct de vedere gramatical şi concentrate în Lista oficială de cuvinte aplicabilă din 24 ianuarie 2011. Scopul final fiind acela ca, prin depunerea acestor cuvinte pe o tablă de joc în poziţii cât mai avantajoase să se obţină un punctaj cât mai mare. Din punct de vedere competiţional sunt patru categorii de clasificare: cadeţi (până la 15 ani), juniori (până la 18 ani), seniori (peste 18 ani) şi Old-Boys (peste 56 ani). Ca mijloc de educare sau de distracţie se adresează oricui doreşte să-şi îmbogăţească bagajul de cunoştinţe al lexicului şi gramaticii limbii române sau al celorlalte limbi în care se mai practică acest joc.

Ce-i place: „Îmi plac oamenii veseli. Îmi place muzica de calitate, cea plăcută auzului şi care pune instantaneu în mişcare şi picioarele. Sunt un fan al filmelor de comedie şi de acţiune. Îmi place sportul pe care în tinereţe l-am practicat chiar, la nivel de divizia B, am jucat baschet la U Timişoara 2. Am cochetat şi cu arta teatrală, jucând două stagiuni pe întreg teritoriul judeţului Alba într-o piesă cu priză la public în anii ’80, «Opinia publică» de Aurel Baranga. Nu mă dau la o parte de la o partidă, două, nouă de table, şah sau canasta“.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii care nu se ţin de cuvântul dat, inclusiv aleşii noştri, care au schimbat sau schimbă partidele politice în funcţie de interese. Nu agreez manele, muzica heavy metal şi filmele horror. Nu îmi plac aşa zisele sporturi de contact“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite