Alba: Minerii disponibilizaţi de la Energo Mineral Bucureşti au primit salariile restante după trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

AJOFM a plătit 1,7 de milioane de lei pentru 543 de muncitori ce nu şi-au primit salariile. Sumele au fost acordate  din Fondul de garantare a salariilor în condiţiile în care firma angajatoare este în insolvenţă. Oamenii au intrat în posesia banilor la mai bine de un an de la pierderea locului de muncă.

Foşti angajaţi ai societăţii EnergoMineral SA Bucureşti, care a administrat în perioada 2007 - 2008 combinatul de prelucrare a cuprului de la Roşia Poieni (Munţii Apuseni), şi-au recuperat săptămânile acestea o parte din restanţele salariale în valoare totală de 3,2  milioane de lei. Suma reprezintă  salariile, concediile de odihnă şi medicalele.

1,7  milioane de lei, din Fondul de garantare

Un număr de 543 de foşti salariaţi de la Roşia Poieni nu au fost plătiţi timp de nouă luni, în perioada februarie – septembrie 2009. Oamenii au depus în noiembrie 2009 cereri la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă  Alba pentru a primi bani din Fondul de garantare a salariilor, în condiţiile în care firma la care au fost angajaţi este în insolvenţă. 

„Este bine că am primit o parte din drepturile salariale restante de la EnergoMineral care ni se cuvin, chiar şi cu întârziere. Cei mai câştigaţi au fost cei care au avut salarii mici. Media sumei pe care a încasat-o  un fost angajat a fost de 2.500 de lei. Oricum nimeni nu a primit mai mult de trei salarii medii brute raportate la luna iulie 2009“, a declarat Gabriela Popuţa, unul dintre foştii angajaţi ai firmei EnergoMineral, aflată acum în insolvenţă.

În total, AJOFM a achitat din acest fond foştilor angajaţi de la Energo Mineral 1,7 milioane de lei. „Noi am achitat ultimele trei salarii din timpul activităţii care nu fuseseră plătite de fostul angajator. A fost luat în calcul salariul mediu brut din iulie 2009, dată la care a fost declarată insolvenţa pentru EnergoMineral SA Bucureşti. Fiecare din cei 543 de foşti salariaţi a primit trei salarii medii brute“, a explicat Corneliu Engi, directorul AJOFM Alba.

Doar cinci firme au apelat la acest fond

Cu toate că este în vigoare încă de la începutul anului 2007, legea privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare a salariilor se dovedeşte necunoscută şi neutilizată de angajatorii şi angajaţii din judeţ. Şi asta, cu toate că fiecare firmă contribuie lunar la acest fond cu 0,25 % din contribuţiile plătite la fondul de salarii. 

Doar 5 firme din Alba au cerut în 2010 bani pentru achitarea salariilor restante din Fondul de garantare a salariilor. „Fondul de garantare vine în sprijinul angajatorilor, aflaţi în incapacitate de plată. Chiar dacă firmele au conturile blocate, banii proveniţi prin Trezorerie cu scopul achitării creanţelor salariale nu pot fi popriţi şi au destinaţie unică. În ultimele zile am mai primit o cerere in acest sens pentru plata unui singur fost angajat”, a afirmat Corneliu Engi.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite