Alba: Maria Cîndea produce tradiţionalul „Caş Loman“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Cîndea a înregistrat caşul, făcut după reţetă proprie, ca şi produs tradiţional. Participă la diferite târguri pentru a face cunoscut balmoşul înturnat şi clătitele subţiri în pânză groasă de brânză.

Profil
Născută la: 28 iulie 1960, sat Loman, judeţul Alba
Studii: Facultatea de Contabilitate şi Turism, Universitatea Spiru Haret
Familie: căsătorită, 2 copii
 
Maria Cîndea face cunoscute bucatele tradiţionale de pe Valea Sebeşului. Născută în satul Loman, din comuna Săsciori, a pus bazele unei mici ferme unde procezează laptele pentru a prepara unul din produsele tradiţionale specifice judeţului Alba: caşul Loman.

„După căsătorie am preluat centrul de prelucrare al laptelui, administrat înainte de 1990 de socrii. Noi am continuat activitatea şi am fost printre primele firme înfiinţate în zonă. Mai mult, m-am calificat în domeniu urmând un curs de preparator brânzeturi“, a povestit Maria Cîndea.

A accesat fonduri europene

Maria Cîndea a fost prima din zonă Săsciori care a accesat fonduri europene pentru a-şi dezvolta mica afacere. În anul 1996 a obţinut o finanţare de aproximativ 4.000 de euro prin fonduri PHARE.

„Cu banii respectivi am dotat cu utilajele necesare secţia de procesare a laptelui, iar astfel am putut schimba produsul finit. De la brânză telemea am trecut la prepararea unui caş aparte“, a povestit femeia.

image

Caşul Loman este vândut la târgurile de produse tradiţionale.

„Caşul Loman“ a fost atestat ca şi produs tradiţional în anul 2008. Este un produs făcut din lapte de vacă, iar Maria susţine că în prepararea lui nu se foloseşte niciun compus chimic. „Avem o capacitate de producţie de 50-60 de kilograme pe zi, dar nu lucrăm la capacitate maximă. Caşul este atestat de Direcţia Sanitară Veterinară Alba, avem analizele făcute la zi“, a spus Maria Cîndea.

Cu acest produs a participat la diferite târguri culinare precum Gustos de Alba, Lăsatul Secului, Apulum Agraria.

A preparat „balmoş înturnat“ pentru francezi

Maria Cîndea a participat cu „Caşul Loman“ la un târg de bucate tradiţionale desfăşurat în Lion, Franţa. Gospodina a preparat pentru francezi balmoş înturnat şi clătite subţiri în pânză groasă de brânză.

„Sunt reţete păstrate în familie. Înturnatul se serveşte cu pâine, smântână şi caşcaval. Francezii s-au arătat foarte încântaţi de produsele noastre. Am participat la târg în calitate de membrii ai Asociaţiei Alba Afroda. Alţi producători au prezentat bucate şi mezeluri tradiţionale. Am observat că la ei brânza este nelipsită de la masă“, a povestit Maria Cîndea.

Aceasta este de părere că în Franţa se pune mult mai mult accentul pe susţinerea fermierului care este spijinit în demararea afacerilor. Mai mult, aceştia au mici magazine de desfacere unde pot să-şi promoveze produsele locale. În urma vizitei la Lion, un grup de stagiari din zona Savigny a venit la Loman într-un schimb de experienţă. Francezii s-au bucurat atât de bucate cât şi de peisaj.

V-aţi gândit să preparaţi brânză după o reţetă din Franţa?
M.C.:
„Nu, deoarece cred că la noi ar dura destul de mult până ca oamenii să se obişnuiască cu brânzeturile cu adaos, precum mucegaiul sau chimen, iar procesul de producţie ar fi costisitor“.

Administraţi şi o pensiune?
M.C.:
„E mai mult o casă tradiţională decât o pensiune. Se află la 20 de kilometri de Loman, spre Vârful lui Pătru, la 1.285 de metri altitudine. Părinţii aveau o stână şi un adăpost pentru animale acolo. În urmă cu vreo 15 ani am reconstruit aşezarea împreună cu un prieten din Alba Iulia. Aveam foarte multe cunoştinţe care solicitau să petreacă o zi, două la munte pentru a gusta o masă tradiţională. În zonă nu există curent electric, folosim curent produs de panourile fotovoltaice. Întotdeauna servim produsele noastre tradiţionale, caş,  tocană la ceaun, balmoş şi clătite umplutute cu brânză şi mărar. Facem şi câte un foc de tabără, iar ciobanul din vecini cântă doine din fluier“.

Ce-i place: „Îmi place activitatea pe care o desfăşor. Îmi place să gătesc reţete tradiţionale, cred că bucătăria românească este printre cele mai bune din Europa. Îmi place să citesc şi să fiu receptivă la tot ceea ce este de actualitate, mai ales în ceea ce priveşte domeniul în care activez, dar şi agricultură şi turism“.

Ce nu-i place: „Sunt o persoană optimistă, sunt foarte puţine lucruri pe care nu le agreez. Nu-mi plac oamenii care nu sunt sinceri, care spun un lucru şi fac total opusul. Nu-mi place aglomeraţia. Am fost plecată în Londra în vizită la fiica mea, a fost obositor, mult prea multă lume, era ca şi un furnicar“.
 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite