Alba: Maria Ancuţa Matei, o speranţă a cântecului popular ardelenesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Ancuţa Matei cântă din copilărie.
Maria Ancuţa Matei cântă din copilărie.

Maria Ancuţa Matei cântă din copilărie. În 2007 a cucerit trofeul „Strugurele de Aur“, iar în prezent adună material pentru primul album.

Profil:
Data şi locul naşterii: 4 septembrie 1986, Şibot, Alba
Studii: Facultatea de Ştiinţe, Universitatea „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia
Starea civilă: necăsătorită

Maria Ancuţa Matei s-a născut artistă şi cântă de când se ştie. „Cântam şi la grădiniţă şi la şcoală. Când am trecut în clasa a V-a am dat examen la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia doar pentru că părinţii au vrut să fiu la aceeaşi şcoală cu fratele meu. Aşa am urmat cursurile acestei şcoli“, a povestit interpreta.

Ancuţa mărturiseşte că talentul l-a moştenit de la tatăl său care cânta la taragot. „Vocal nu a cântat nimeni în familie până la fratele meu mai mare cu doi ani şi apoi am urmat eu“, a afirmat cântăreaţa. Îşi aminteşte că tatăl său cânta la nunţi. „Mie atunci îmi plăcea să cânt muzică uşoara împreună cu solistul lor de muzică uşoară care mă mai lăsa şi pe mine să cânt. Şi dacă tot am pomenit de fratele meu, din păcate el s-a stins din viaţă foarte devreme (la 17 ani) suferind de o boală cumplită, cum el iubea foarte mult muzica populară şi în special doinele, fără să-mi dau seama am început să iubesc şi eu muzica populară“, a povestit Ancuţa.

A obţinut premii importante

Pe scenă a urcat din copilăprie la diferite aniversări şi serbări. Din adolescenţă a început sa participe la concursuri şi festivaluri. A obţinut mai multe premii, printre care: Marele premiu la „Sus, sus, sus la moţi în munte“ (2006), locul I la festivalul concurs „Tezaur folcloric moştenitorii“ (2006) şi trofeul „Strugurele de aur de la Jidvei“ (2007).

Ancuţa Matei se împarte deopotrivă între muzică, familie şi prieteni. Tânăra artistă mărturiseşte că prin intermediul muzicii şi-a reîntâlnit vechi prieteni. „Prieteni cu care nu m-am văzut de când eram mică şi m-au văzut pe la TV îmi trimit mesaje de felicitare şi îmi spun că se bucură că am reuşit să ajung până aici“, a afirmat artista.

Care este genul de muzică abordat şi interpreţii preferaţi?
„Pentru ca sunt ardeleancă îmi place să cânt muzică populară ardelenească. Dar foarte mult îmi place şi muzica din Banat şi în special doinele. Interpreta mea preferată este Ana Munteanu cu a cărui cântec „Trandafir cu creanga-n apă“ am cucerit  locul I la Strugurele de Aur de la Jidvei. Mai sunt mulţi interpreţi care îmi plac: Veta Biriş, Florica Ungur, Ioan Bocşa, Iosif Cioclada.

Ce planuri ai pentru viitor?
„Îmi doresc să imprim un CD de muzică populară şi de aceea acum caut să îmi adun material, deoarece este cam greu să mai găseşti melodii necântate în ziua de azi, dar sper să reuşesc cât mai repede să îmi îndeplinesc această dorinţă“.



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite