Alba: Manual despre tradiţiile din Ţara Secaşelor pentru elevii din 12 comune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Alba lansează vineri al doilea manual-îndrumar dedicat promovării valorilor culturale locale în rândul copiilor şi tinerilor, intitulat  „Ţara Secaşelor, de la patrimoniu cultural local la patrimoniu cultural naţional.

Manualul  se adresează elevilor din clasele V-VIII şi este conceput ca un îndrumar interactiv. Cuprinde o descriere a locurilor, satelor, obiceiurilor, a obiectivelor de arhitectură laică şi religioasă reprezentative pentru Ţara Secaşelor, respectiv pentru comunele Berghin, Cenade, Cergău, Ciugud, Cut, Daia Română, Doştat, Gîrbova, Mihalţ, Ohaba, Roşia de Secaş, Şpring.

Toate elementele cuprinse în manual sunt ilustrate cu imagini din zonă şi, în plus, copiii au la dispoziţie şi un CD cu jocuri prin care sunt îndemnaţi să cunoască într-o manieră plăcută istoria şi tradiţiile locale.

„Acest îndrumar este cel de-al doilea realizat de Consiliul Judeţean Alba, iar proiectul va continua până vom acoperi toate zonele din judeţ. Am plecat de la ideea ca tinerii trebuie să-şi cunoască satul, istoria şi tradiţiile, iar printr-un astfel de manual-îndrumar vor putea studia anumite noţiuni chiar în şcoală”, a declarat Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.

Distribuit în şcoli din 12 comune


Manualul va fi distribuit în circa 1.000 de exemplare şcolilor din cele 12 comune vizate de proiect în scopul scopul utilizării lui la activităţile extracurriculare şi la cursurile opţionale.

Lansarea îndrumarului va avea loc vineri, 15 aprilie, de la ora 12.00 în incinta Expoziţiei Etnografice din comuna Gârova şi va fi urmată de două video-proiecţii tematice: Măreţia dacilor – tezaurul de argint de la Lupu şi Septimiu Albini, un luptător pentru idealurile naţionale, urmate de moment artistic, însoţit de un intermezzo liric.

Primul manual de acest gen a fost realizat de Consiliul judeţean Alba în anul 2009 şi s-a adresat zonei Sebeş - Valea frumoasei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite