Alba Iulia: Mai puţin de jumătate din şcolile din judeţ sunt autorizate sanitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia:  Mai puţin de jumătate din şcolile din judeţ sunt autorizate sanitar
Alba Iulia: Mai puţin de jumătate din şcolile din judeţ sunt autorizate sanitar

Şcolile care au doar aviz de funcţionare nu vor fi închise nici în cazul în care se va cere o nouă restrângere de persoanal. Copiii care învaţă în respectivele unităţi nu pot fi mutaţi deoarece şcolile învecinate sunt la mare distanţă.

Înainte de începerea fiecărui an şcolar Autoritatea de Sănătate Publică Alba evaluează din punct de vedere igienico sanitar unităţile şcolile din judeţul Alba. Anul acesta evaluarea se va face în perioada 1 septembrie - 1 octombrie 2009. 
Din datele centraliza până la acest moment  reiese că doar 44 la sută din şcolile şi grădiniţele din judeţ sunt autorizate.
Şcolile cu număr mare de elevi sunt autorizate

În Alba există 658 de unităţi de învăţământ  preşcolar, primar, gimnazial, liceal şi universitar, iar dintre acestea doar 292 corspund standardelor impuse de Autoritatea de Sănătate Publică Alba pentru autorizare.
„Cei mai mulţi elevi învaţă în unităţile autorizate, care deşi sunt mai puţine ca număr acu capacitate mai mare. Practic 80 la sută dintre copii studiază în şcoli autorizate”, a explicat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Alba, medicul Olimpia Candrea.

Unităţile şcolare care nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare nu au nici dotările minime de asigurare a igienei elevilor. Unele şcoli nu au apă curentă iar altele nu au amenajate grupuri sanitare în interiorul clădirilor. Aceste şcoli nu vor putea fi autorizate până la momentul la care nu se vor face dotările necesare.

Şcolile neautorizate sunt ferite de restructurări

Inspectorul şcolar general Cornel Sandu de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba spune că aceste unităţi şcolare nu vor fi închise pentru că sunt în zone greu accesibile. „La acest moment nu se pune problema restrângerii de personal, deoarece noi ne încadrăm în normele şcolare impuse de Minister. Şcolile care nu au autorizaţie oricum nu vor fi închise”, a spus Cornel Sandu.

Inspectorul şcolar general a  explicat situaţia paradoxală şi a spus că şcolile care nu corespund sunt cu toate acestea foarte utile şi din acestă cauză nu sunt în pericol de a fi închise nici în cazul restructurărilor. „Şcolile sunt în localităţi izolate. Pe timp de iarnă nu se poate asigura transoportul elevilor, din cauza drumurilor. De obicei în aceste unităţi învaţă elevii de clasa a I-IV-a iar părinţi nu sunt de acord cu trimiterea lor la internat penătru a putea închide şcoala”, a spus Cornel Sandu.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite