Alba Iulia: Mai puţine doze de vaccin antigripal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul infecţiilor respiratorii, viroze şi pneumonii creşte de la o săptămână la alta, dar până la acest moment, în judeţul Alba nu a fost înregistrat nici un caz de gripă.

Din datele Direcţiei de Sănătate Publică Alba în ultima săptămână s-au înregistrat 1.215 de îmbolnăviri. Un număr de 60 de persoane au necesitat internarea.

Necesar de peste 50.000 de doze

Ieri, Direcţia de Sănătate Publică Alba a făcut comanda pentru dozele de vaccin antigripal iar de săptămâna viitoare campania ar trebui să fie de demarată prin cabinetele medicilor de familie. „În anii trecuţi Ministerul Sănătăţii făcea cererea către furnizori, anul acesta însă fiecare direcţie face comanda. Vor fi cu 47 la sută mai puţine doze faţă de anul trecut. Pentru a acoperi însă cât mai mult din necesar vom asigura diferenţa de până la 65 la sută din necesar, iar dozele suplimentare se vor plăti din alte fonduri ale instituţiei“, a spus directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, medicul Mircea Lămurean.

O doză de vaccin antigripal costă nouă lei, iar în judeţul Alba este nevoie de aproximativ 52.000 de doze. „Este şi un dezavantaj în acest mod de a face comanda. Dacă s-ar fi cerut două milioane de doze de vaccin furnizorul era dispus să facă altă reducere“, a mai spus medicul Mircea Lămurean. 

Campanie pentru gripa porcină


Medicii de familie din judeţul Alba au sesizat şi ei creşterea numărului de cazuri de infecţii respiratorii şi spun că vaccinul este absolut necesar. „Până la acest moment au fost mai afectaţi de aceste îmbolnăviri de sezon copiii cu vârste de la zero la un an. Numărul îmbolnăvirilor la sugari este destul de mare“, a spus medicul de medicină generală Marioara Oancea. O altă categorie de risc este cea a bolnavilor cronici care şi ei vor fi vaccinaţi antigripal. Aceste categorii de persoane vor fi vaccinate şi împotrica gripei noi (porcine).

„Primele doze de vaccin împotriva virusului AH1N1, fabricate în România vor fi gata astăzi, 28 octombrie. Va urma o scurtă perioadă de testare iar mai după aceea dozele vor fi distribuite în fiecare judeţ în parte. Vaccinarea se va face tot prin reţeaua de medicină de familie“, a mai spus directorul Direcţiei de Sănătate Publică. Medicul Mircea Lămurean a preconizat că această campanie va începe la începutul lunii decembrie.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite