Alba Iulia: Jeni Voina a scris versuri în grai ardelenesc pentru Mariana Deac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeia născută la Gârbova este îndrăgostită de mică de vorba locurilor natale. Aşa au apărut cantece vesele sau triste, care sunt interpretate acum de artişti consacraţi. Tema favorită este tinereţea risipită în negura timpului.

Jeni Voina mărturiseşte că lumea satului a fascinat-o dintodeauna. Femeia pune înţelepciunea oamenilor de la ţară pe strânsa comuniune cu natura. Primele versuri în graiul ardelenesc le-a scris în urmă cu aproape 10 ani.

Versurile au ajuns cântece populare de succes

„Buna mea prietenă, talentata interpretă de folclor Mariana Deac,  mi-a supus imaginaţia unei noi provocari, aceea de a patrunde în lumea satului românesc.  Aşa am ajuns să descriu, prin vers ,frumuseţea livezilor sărutate de doruri  perene,“ a mărturisit  Jeni Voina. În timp,  a ajuns să compună zeci de cântece pentru interpreţi de folclor, dar şi de folk.

„În 2010,  am daruit gândurile mele unor artişti de primă mână:  Mariana Deac, Adina Hada, Mirela Mănescu, Ilie Medrea, Ciprian Roman, Robert Târnăveanu, Anca Maria Mărginean, folkistul Laurenţiu Stoian şi tânărul talent Florin Toader. Ultimul cântec, născut în lumea sufletului meu, la ceas de taină, şi-a luat zborul de la mine aseară spre Ciprian Roman care, sunt convinsă,  că  prin glasul său, va spori trăirea ce-am pus-o în cuvânt“, a adăugat  femeia

Versurile meşteşugite de Jeni Voina s-au transformat cu repeziciune în cântece arhicunoscute publicului iubitor de folclor authentic. „Am început cu un cantec, apoi altele, alţi solişti, dar aceleaşi doruri. Acum, când le aud la radio sau televizor, îmi aşează pe suflet zâmbetul fericirii“, susţine autoarea cântecelor populare, care au trecut demult graniţele ţării.

A publicat trei cărţi

Pe lângă versurile populare are şi o bogată activitate publicistică. „Am publicat volumele «Sarutul zorilor» , «Amiaza gandului»,  iar alaturi de colegii mei din Cenaclu «Lucian Blaga» Sebeş   am contribuitt la volumul «Muzica slovelor». 

Recent, am reeditat din materialele vechi sub titlul «Lacrima de stea», în memoria soţului meu, cel care m-a încurajat mereu să-mi las imaginaţia să se plimbe pe poteci de visare“, a mărturisit autoarea. Jeni Voina susţine că este printre oamenii de cultură care luptă pentru înfiinţarea la Sebeş a unei filiale a Ligii Scriitorilor.    

Pe lângă activitatea de creaţie, activează de 34 de ani la catedră, ca  învătătoare la la Şcoala cu clasele  I-VIII din Petreşti. Femeia apreciază că fiecare toamna îi dă senzaţia că păşeşte pentru primadată alături de ochi curioşi şi dornici de a descoperi şi înţelege tainele stiintei.     
                                                          
Care sunt temele preferate despre care compuneţi?
J. V. „E de ajuns să privesc zilnic în jurul meu. Viaţa îmi oferă suficiente teme de creaţie. Însă, dacă ar fi să aleg o temă specială, favorită, m-aş opri la cea a dorului  de tinereţe risipită în negura timpului“.

Cum e să munciţi cot la cot cu artişti renumiţi?
J. V. „A munci alături de aceşti minunaţi mesageri ai delicatelor simţăminte, e un mare privilegiu. Consider că sunt fiinte plămădite din talent şi o imensă  bucurie de a dărui  semenilor cântecul nemuritor, trecut prin filtrul glasului lor. Cred că sunt suficiente argument care m-asu determinat să colaborez atât cu interpreţi de folclor, cât şi de folk“.

Ce-i place: „Întodeauna am apreciat oamenii cu simţul umorului, persoanele care degajă pentru cei din jur  o doză de optimism. În relaţia cu colegii, prietenii, dau un punctaj maxim pentru corectitudine, în toate formele ei“, spune Jeni.

Ce nu-i place: „Nu pot să admit  duplicitatea şi  îngamfarea de care dau dovadă unele persone.  De asemenea, nu pot să-i înţeleg pe cei care sunt într-o  goană nejustificată după agoniseli inutile“, apreciază învăţătoarea .                                                  

Născută: 26 dec .1957, Gârbova, Alba
Studii: Liceul Pedagogic din Abrud
Familie: o fiică

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite