Alba Iulia: FOTO Tocană la ceaun, balmoş şi „înturnat“ la târgul „Gustos“ de Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30 de producători din Alba au pe tarabe legume, brânzeturi, produsele de panificaţie, apicultură şi preparatele din carne.Vizitatorii pot gusta la târg din produsele tradiţionale specifice diferitelor zone ale judeţului după reţete păstrate din generaţie în generaţie. Târgul este deschis astăzi şi mâine între orele 10.00 şi 18.00. 

Arii celebre de operă, interpretate de artişti din Cluj, pentru vizitatorii târgului „Gustos de Alba“ (VIDEO FOTO)

Cea de-a doua ediţie a Târgului „Gustos“ de Alba are loc la pavilionul expoziţional din cartierul Cetate. 

Pe lângă produsele ce se găsesc la tarabe, vizitatorii pot gusta o serie de preparate culinare făcute după reţete păstrate din generaţie în generaţie.

image

„Am organizat acest târg din dorinţa de a promova produsele alimentare realizate în judeţul Alba, dar şi tradiţia culinară deosebit de valoroasă a acestor locuri. Programul este foarte variat şi Alba va deveni, pentru două zile, capitala gustului românesc autentic“, a spus Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.

Preparate tradiţionale

Mielul la ceaun, tocănita de viţel, sărmăluţe cu varza acra, înturnatul de cărări şi balmoşul sunt dor câteva din preparatele cu care au venit la târg producătorii din Alba.

image

Buciumanii au făcut pentru cei prezenţi la târg tocană la ceaun cu balmoş. „Tocana este făcută cu carne de porc, mirodenii şi smântână după o reţetă păstrată în familie. Se serveşte cu balmoş. Secretul este ca la final untul să dea deasupra“, a spus Viorica Colda, de 57 de ani de la Bucium.

image

Mielul la ceaun a fost preparat de un cioban venit de la Ciugud. „E o reţetă care se face de ciobani la stână. Pe lângă mieluţul fraged se pun condimentele şi mirodeniile tradiţionale, ceapă, usturoi. Restul ingredientelor sunt sectrete“,  a spus Ilie Hulea, de 43 de ani.

image

Acesta a spus că mielul la ceaun trebuie preparat la foc mic, întreţinut cu coceni de porumb.

De la târg nu ai lipsit nici dulciurile. „Am vezit la târg cu cozonacul Somodi preparat cu scorţişoară şi specific localităţii Rimetea, dar şi cu «saci cu cenuşă». Aceste preparate sunt făcute cu umplutură de nucă cu albuş de ou, iar aluat e făcut din ouă, făină şi unt.

image

Este o reţetă veche de peste 200 de ani“, a spus Narcisa Ţupur, de la Rimetea.

Maria Cîndea de la Loman a pregătit clătite subţiri în pânză groasă de brânză şi înturnat.

image

„Sunt reţete păstrate în familie. Înturnatul se serveşte cu pâine, smântână şi caşcaval“,a spus bucătăreasa de 51 de ani.

Slow Food

În acest an participă la târg şi reprezentaţi ai Slow Food Turda şi Slow Food Târnava Mare. Ei au adus ulei de floarea soarelui presat la rece, nerafinat, ulei de nucă, ulei de cânepă sirop de cătină, dulceaţă de trandafiri, nuci verzi sau rabarbăr.

image

Siropul de cătină este foarte bogat în vitamina C, este obţinut prin presatul fructelor la rece, nu este fiert şi contine foarte puţin zahăr. O sticlă se vinde cu 20 de lei.

„Am venit la târg cu două sortimente de ulei produs la rece, nerafinat. Este vorba despre cel făcut din floarea soarelui şi cel din miez de nucă. Sunt sănătoase, naturale, netratate chimic, fără conservanţi, cu foarte multe vitamine. Uleiul de floarea soarelui îl înlocuieşte cu succes pe cel de măsline, iar cel de nucă are proprietăţi medicinale, având un aport deoasebit de iod, regleză activitatea glandei tiroide, e indicat în cazul bolilor cardiovasculare, a pierderilor de memorie, iar ca uz extern este bun pentru varice şi împotriva căderii părului“, a spus Ovidiu Duma, producător  din Turda.

image

Un litru de ulei de floarea soarelui presat la rece este 10 lei, iar cel de nucă, 20 de lei, 200 de mililitri. 

„Slow Food protejează cultura culinară locală. Abordează agricultura, producţia de alimente şi gastronomia bazându-se pe un concept de calitate determinat de trei principii îmbinate natural şi cât se poate de armonios. Gustos, adică o alimentaţie proaspătă şi gustoasă de sezon, sănătos, produs în armonie cu natura şi sănătatea umană şi cinstit, respectiv preţuri accesibile pentru consumatori şi muncă corect plătită pentru producători“,a precizat Elena Stoia de la Consiliul Judeţean Alba. 

Prin intermediul Asociaţiei Slow Food Turda, Jakab Arpad, în vârstă de 87 de ani, moştenitorul reteţei de friptură de Turda va prezenta povestea acestei fripturi celebre în Transilvania şi o va face cunoscută vizitatorilor gurmanzi. 



Târgul se încheie sâmbătă, 14 mai, cu o tombolă cu premii.

image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite