Alba Iulia: Cu tractorul şi televizorul la mondialele de fotbal din Mexic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Microbiştii mergeau cu miile, înainte de 1989, pe dealurile de lângă Alba Iulia pentru a vedea meciurile de la campionatul mondial. Inventivi, oamenii se foloseau de utilajele din fabrici pentru a confecţiona antene cu care să prindă semnalul sârbilor, al ungurilor sau al bulgarilor.

Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud captează în această perioadă atenţia tuturor iubitorilor sportului rege. Microbiştii vor asista din fotoliu, sau de pe terase special amenajate, prin intermediul micului ecran, la toate disputele ce au ca ţel câştigarea titlului suprem. Dar nu au avut întotdeauna această posibilitate.

Pe dealurile Drâmbarului, ca-n Mexic

În anul 1986, Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic a fost urmărit de întreaga Europă, mai puţin România. Că aşa a vrut Nicolae Ceauşescu. Românii, însă, inventivi din fire, s-au dat peste cap şi au rezolvat problema, au improvizat antene şi au urcat dealul cu televizorul în căruţă, tractor sau portbagajul maşinii în zonele unde puteau prinde sârbii, bulgarii sau ungurii.

Instalator de meserie, albaiulianul Nicolae Bilca îşi aduce aminte cu nostalgie de acele vremuri. „Lucram la fabrica de covoare. Mergeam pe dealuri în Drâmbar, jumătate din fabrică. Aveam acolo 20-30 de corturi amenajate şi, un coleg de muncă scos din producţie, le păzea tot timpul. Țin minte că ultimul meci al zilei se termina la ora 1.00 noaptea şi mulţi dintre noi ne întorceam pe jos acasă. Eram vreo două sute de oameni de la fabrică, care ne uitam la un televizor alb-negru instalat într-un cort de 30 metri pătraţi“, a spus Nicolae Bilca.

image

Pe deal se strângeau zilnic vreo 2.000 de oameni, de la toate fabricile din Alba Iulia. Microbistul îşi aminteşte că antena care capta postul naţional de televiziune din fosta Iugoslavie a fost făcută de un electronist din fabrică. „Nu vedeam bine, erau purici pe ecran, dar ne bucuram foarte mult că putem urmări meciurile de fotbal“, a completat instalatorul.

Tractorul, sursă de transmisie TV

Grigore Daniel Sava avea 12 ani în 1986, dar n-a pierdut niciun meci. Locuia pe atunci în Fărău, satul natal, şi mergea zilnic pe un deal de lângă Alecuş - localitate vecină, unde se puteau prinde sârbii.

„Adulţii se duceau cu tractorul, în remorcă. Noi, copiii, plecam mai devreme, pe jos, că nu aveam loc în remorcă. Făceam în fiecare zi 10 kilometri dus-întors. Sătenii săpaseră într-un răzor o tribună de unde ne uitam la un TV sport, alb-negru, conectat la bateria tractorului, dar de multe ori ploua şi ne uda leoarcă, iar de văzut nu mai vedeam nimic, că se pierdea semnalul“, a afirmat Daniel, de meserie zugrav-faianţor.

Şi-a amintit că într-o zi au mers degeaba, întrucât antena le-a fost subtilizată de sătenii din Benedict, dar a adaugat că au recuperat-o „pe cale amiabilă“. Revenind în prezent, Nicolae Bilca spune că favorita sa e naţionala Spaniei. În schimb, Daniel Sava ar vrea să câştige cupa mondială Argentina.

Cu televizorul în biserică

Nici locuitorii din zona Apusenilor nu ratau ocazia de a vedea meciurile campionatului mondial. De exemplu, o parte a microbiştilor din Cîmpeni urcau pe Dalul Capsei şi vedeau meciurile transmise de televiziunea maghiară într-o biserică părăsită.

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite