Alba Iulia: O nouă specie pe străzile din oraş. Cerşetori ce mimează handicapul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulevardul Transilvaniei, zona Catedralei Încoronării, Piaţa Iulia Maniu şi parcările supermarketurilor sunt zonele frecventate de cerşetorii din Alba Iulia. Dintre aceştia, doar o parte suferă de handicap sau au probleme reale.

Fenomenul de cerşetorie a luat amploare în Alba. Lipsa banilor face ca tot mai mulţi oameni să apeleze la mila publică. Dintre aceştia, doar o parte suferă de handicap sau au probleme reale. La nivelul judeţului Alba se înregistrează o creştere a numărului celor care întind mâna.

„Numărul persoanelor sancţionate contravenţional pentru cerşetorie în anul 2010 este de 343, iar în primul trimestru al anului 2011 au fost sancţionate 187 de persoane“, a precizat Luminiţa Prodan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba. 

Prins simulând lipsa picioarelor

Oraşul cu cei mai mulţi cerşetori este Alba Iulia unde de la începutul anului au fost amendaţi 107 oameni. „Zonele din municipiu frecventate de către persoanele care apelează la mila publicului sunt Bulevardul Transilvaniei, zona Catedralei Încoronării, Piaţa Iulia Maniu şi parcările supermarketurilor“, a precizat Luminiţa Prodan.

Pentru a sensibiliza trecătorii, cerşetorii invocă nevoi sociale sau situaţii critice în familie care nu sunt reale. Mai mult, folosesc diverse trucuri pentru a simula handicapuri fizice. Un exemplu elocvent în acest sens este cazul lui Moldovan Gabriel, de 33 de ani, din judeţul Mureş, care a fost prins de jandarmi cerşind pe Bulevardul Revoluţiei. Omul se dădea drept olog. Acesta avea făcută o cutie de lemn, în care îşi ascundea picioarele. Bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 100 de lei.

image

Situaţia economică precară este motivaţia cerşetorilor prezenţi pe străzile din Alba Iulia. „Trăiesc rău. Nu mă descurc cu banii, aşa că cerşes. Stau în cartierul Lumea Nouă, dar nu am nici pensie, nici ajutor social. Practic nu am nici un venit, nici măcar pensie de boală, sunt foarte necăjit”, a spus albaiulianul Ioan Bordeian, în vârstă de 50 de ani.

Câştigă 15-20 de lei pe zi

Cerşetorii nu sunt speriaţi de amenzi. Sancţiunea prevăzută pentru apelarea în mod repetat la mila publică de către o persoană aptă de muncă este cuprinsă între 100 şi 500 de lei.

„Din datele pe care le deţinem rezultă că suma obţinută de un cerşetor într-o zi este de 15 şi 20 de lei“, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Alba. Făcând un simplu calcul, un cerşetor strânge lunar în medie 600 de lei, bani pentru care nu plăteşte nici un impozit. Suma este mai mare decât al unui infirmier medical şi apropiată de banii câştigaţi lunar de un profesor debutant. „Nu mi se pare corect. Eu lucrez şi ore suplimentare şi ajung la un salariu de 600 de lei“, spune Elena Todor, de 52 de ani, infirmieră.

Sfaturi pentru oameni:

„Cerşetorii îi întâlnim la tot pasul, pe stradă, în gări, autogări. Nu vă grăbiţi să îi catalogaţi ca atare. Cei mai mulţi joacă doar un rol, un rol pe care l-au învăţat foarte bine şi pe care îl interpretează cu mult talent, în fiecare zi. Oamenii cumsecade, adesea prea grăbiţi şi înduioşaţi nu văd ce se află în spatele acestor actori bine antrenaţi. Nu daţi bani cerşetorilor, dându-le bani nu faceţi altceva decât să-i încurajaţi să stea la cerşit“, chestorul principal de poliţie Ioan Căbulea, şeful IPJ Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite