Alba Iulia: Se scumpeşte mersul cu taxiul. Creşterea este de 20 la sută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria a dat aviz favorabil firmelor de taxi din Alba Iulia care au cerut ca tarifele să fie majorate. Administratorii companiilor susţin că preţul mediu va ajunge la cel mult 2,5 lei pe kilometru.

Motivele invocate de administratorii firmelor de taxi din Alba Iulia pentru majorarea preţului pe kilometru sunt legate de scumpirea repetată a  benzinei şi motorinei, de creşterea preţului la piesele de schimb şi a taxelor de autorizare. În plus, susţin taximetriştii grila nu a mai fost actualizată de Primărie  de patru ani.

Tarifele, crescute de preţul combustibilului

 „Noi am prezentat toate motivele pentru care am solocitat Primăriei modificarea grilei. După ce am analizat situaţia financiară, am constatat că activitatea înregistrează pierderi. De la calculaţie, în urmă cu patru ani, şi până acum preţul carburantului a crescut cu 100 la sută“, a precizat Ioan Popa de la Asociaţia Taximetriştilor Albatax.

Practic, fiecare administrator de firmă de taxi va decide cu cât vor creşte preţul pe kilometru. Limita maximă admisă de noua grilă este de 3,23 de lei pe kilometru pe timp de zi şi de 4,8 lei pe kilometru pe timp de noapte.

„La noi majoritatea taximetriştilor sunt persoane fizice autorizate, mai exact 55 dintr-un total de 65. Preţul actual de 1,8 lei pe kilometru pentru cursele de zi, nu a mai fost modificat la noi de cel puţin cinci ani. După toate scumpirile care au avut loc de atunci vă daţi seama că nu prea se paote vorbi de profit. Eu consider că o creştere a tarifului de la 1,8 la 2,1 lei pe kilometru pe timpul zilei şi de la 2 la 2,3 lei pe kilometru pe timpul nopţii, ar fi rezonabil. Nu cred că este posibilă o creştere mai mare, pentru că ne-am pierde clienţii“, a explicat Ioan Petric, de la SC Teranova III SRL.

„Noi am constatat că lucrăm pe pierdere, mai ales după ce preţul combustibilului s-a dublat de la ultima modificare a grilei de preţuri,. De acum patru ani am mers tot cu tariful de 1,8 lei. Noi considerăm că un tarif mediu de 2,2 lei ar fi îndreptăţit. Decizia finală va fi luată după ce vom discuta cu toţi colegii care desfăşoară activităţi de taximetrie în Alba Iulia. Eu sper ca fiecare să vină cu propuneri constructive“, a completat Claudiu Florea, directorul de la Florea Taxi, firmă care în circulaţie 30 de taxiuri.

Noile tarife ar urma să intre în vigoare de la începutul lunii iunie. Potrivit datelor furnizate de administratori, o maşină folosită pe post de taxi aduce un profit anual de aproxoimativ 4.000 de lei. Firmele de taxi din Alba Iulia  au cerut primăriei şi scăderea numărului de autorizaţii de taxi de la 280 la 230. Motivaţia a fost pusă pe seama faptului că multe companii şi persoane fizice au renunţat să mai practice această activitate, din cauza încasărilor scăzute.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite