Alba Iulia: Au început Serbările Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deschiderea oficială a Serbărilor Unirii a avut loc în Piaţa Tricolorului.
Deschiderea oficială a Serbărilor Unirii a avut loc în Piaţa Tricolorului.

Alba Iulia a intrat, oficial, ieri, în „febra“ evenimentelor organizate în perioada premergătoare sărbătoririi Zilei Naţionale a României. În 2010 se împlinesc 92 de ani de la Marea Unire din 1918

Ca în fiecare an, autorităţile locale şi judeţene au pregătit mai multe manifestări pentru care vor cheltui 400.000 de lei alocaţi de Guvern, plus încă 100.000 de lei din partea Consliului Judeţean şi a Consiliului local Alba Iulia.

Deschiderea Serbărilor Unirii a avut loc, ieri, în Piaţa Tricolorului din Cetate. Câteva sute de locuitori ai oraşului au asistat la înălţarea drapelului pe catarg, la intonarea imnului naţional şi la o defilare a elevilor de la Colegiul Militar.

Expoziţii, concerte, festivaluri

Până pe 1 decembrie vor avea loc spectacole de muzică populară şi uşoară, vernisări de expoziţii, concursuri sportive, piese de teatru, o întâlnire naţională a cercetaşilor, congresul spiritualităţii româneşti plus alte evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României.

Punctul culminant al manifestărilor va fi în 1 decembrie. Vor avea loc obişnuitele depuneri de coroane de flori la statuile lui IIC Brătianu, Iuliu Maniu şi Mihai Viteazul. Urmează un Te Deum la Catedrala Încoronării şi o masă populară, a cărei compoziţie nu a fost decisă încă de organizatori.

După-amiază se va desfăşura tradiţionalul spectacol folcloric, iar seara concertul pentru tineri. Manifestările se încheie, ca în fiecare an, cu focuri de artificii.

Muzeul Unirii vernisează miercuri 23 noiembrie 2010 expoziţia temporară „Evoluţia armelor: din preistorie până în epoca modernă“.

Casa de Cultură a Studenţilor a pregătit, de asemenea, o nouă ediţie a festivalului naţional studeneţesc, în perioada 25 – 28 noiembrie. Programul cuprinde un concurs naţional de interpretare vocală de folclor şi un spectacol cu tinerii şi studenţii  care activează în cadrul instituţiei.

400 de cercetaşi invadează Alba Iulia

Un eveniment deosebit va fi organizat de centrul local Axente Sever al organziaţiei Cercetaşii României. Între 25 şi 28 noiembrie, peste 400 de cercetaşi din tată ţara vor participa la Festivalul Naţional „Unitate şi Prietenie“, ediţia 12+1, cel mai mare organizat în România, cu tema cu tema „De la români la români, plus unu“.

Timp de trei zile, cercetaşii vor vizita oraşul, vor participa la un târg al centrelor locale şi vor dezbate probleme curente ale organizaţiei. „De ce 12+1? Pentru că anul trecut am fost nevoiţi să suspendăm desfăşurarea festivalului din cauza epidemiei de gripă nouă, aşa că avem o ediţie care se întinde pe 2 ani“, a spus Andrei Avram, liderul cercetaşilor centrului local. Cercetaşii vor fi cazaţi într-o sală de sport din Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite