Alba Iulia candidează la statutul de capitală de judeţ gigant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre propuneri este transformarea actualelor regiuni de dezvoltare în opt judeţe
Una dintre propuneri este transformarea actualelor regiuni de dezvoltare în opt judeţe

Atât administraţia judeţeană, cât şi primarul Mircea Hava nu concep altă capitală de judeţ, în această variantă extinsă, decât Alba Iulia. Potrivit proiectului de regionalizare, Alba ar urma să facă parte din aceeaşi regiune cu Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş.

Conform proiectului de reorganizare, odată cu împărţirea ţării în opt regiuni, actualele consilii judeţene, ar fi înlocuite cu  8 structuri regionale, conduse de tot atâţia preşedinţi.

Consiliile judeţene să nu dispară complet

„Din punctul meu de vedere prin dispariţia judeţelor cel mai mult ar pierde cetăţeanul, comunitatea. Eu sunt adeptul sistemului polonez, unde structurile regionale numite voievodate au în componenţa lor şi judeţe. Nu cred că poţi administra eficient un judeţ de la 300 de kilometri, pentru că nu îi cunoşti problemele sociale, economice şi culturale“, a spus Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului judeţean Alba.

Preşedintele CJ susţine că în luarea deciziei trebuie să cântărească şi existenţa instituţiilor regionale cu sediul la Alba Iulia:  Agenţia  de Dezvoltare Regională Centru, Agenţia  de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Curtea de Apel Alba Iulia şi  Direcţia Regională de Statistică. 

„Oamenii care lucrează în aceste instituţii au demonstrat că sunt capabili de performanţă şi ca atare sediul acestora ar trebui să rămână la Alba Iulia. Şi dacă e vorba de capitală regională, ca să spun aşa, Alba Iulia este un oraş candidat cu şansă“, a completat Ion Dumitrel. Recent, primarul municipiului, Mircea Hava, nu concepea altă capitală de judeţ, în această variantă extinsă, decât Alba Iulia. „Fac ceea ce ştiu eu mai bine, protejez interesele municipiului şi mă bat ca Alba Iulia să devină capitala regiunii dacă se va pune problema unei reorganizări teritoriale”, spunea Mircea Hava.

Alba, loc fruntaş la proiecte contractate

Datele statistice arată că Alba ocupă un loc fruntaş la contractarea proiectelor prin Programul Operaţional Regional, derulat prin Agenţia de Dezvoltare 7 Centru.

Aflaţi aici proiectele contractate în Regiunea Centru prin Programul Operaţional Regional

Spre exemplu, Alba Iulia este primul oraş din regiune care a contractat toate cele şapte proiecte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană. Valoarea totală depăşeşte depaseste 57 milioane euro, din care circa 46 milioane euro reprezintă suma nerambursabilă.  Proiectul de reabilitare a Cetăţii Alba Carolina beneficiază de cel mai mare buget alocat pentru dezvoltare turistică din regiunea Centru, respectiv 32 milioane de lei.  Din 2007, prin ADR Centru s-au depus 1058 proiecte, din care au fost contractate 254. Alba se află pe locul trei între judeţele din Regiunea Centru, la numărul de proiecte contractate, după Mureş şi Sibiu.

În această toamnă, proiectul de reorganizare administrativă ar urma să ajungă în Parlament, pentru ca la alegerile locale de peste un an să se voteze noua administraţie locală.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite