Alba Iulia: O familie din Zlatna, în prag de evacuare din apartament, a ajuns cu procesul la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia se judecă pentru apartamentul din Zlatna în care locuiesc cu chirie de aproape zece ani. Procesul familiei Căpitanu cu administraţia locală din Zlatna se va tranşa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, instanţă la care a făcut apel încă din 2007.

Blocul din Zlatna  în care locuieşte cu chirie familia Căpitan a fost dat în folosinţă în august 1999, chiar dacă nu era încă finalizat.

Un an mai târziu,  toate apartamentele din imobil, cu excepţia celui în care locuiesc soţii Căpitan , au fost vândute în rate pe 20 de ani, cu subvenţie de la stat.

Executare silită doar pe hârtie

Potrivit spuselor lui Marcel Căpitan, seria de procese a început în 2004, când SC Serv Com Zlatna, care administra la acea vreme fondul locativ de stat,  a refuzat să încheie contractul de vânzare-cumpărare.

„Noi am cerut în 2004 încheierea contractului la preţul de inventar, mai exact 6.600 lei, dar am fost refuzaţi. Mai mult a fost reziliat şi contractul de închiriere a apartamentului,  noi plătim şi acum lunar chiria, dar Primăria refuză să o încaseze“, a declarat Marcel Căpitan, cel care se judecă pentru apartamentul cu 2 camere, din strada Unirii, numărul 4.

image

După ce a fost reziliat şi contractul de închiriere a imobilului, familia s-a adresat instanţei. „În 2004, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat o decizie prin care firma care administra fondul locativ al oraşului ar fi trebuit să încheie cu noi  contractul de vânzare- cumpărare în rate, la preţul de inventar. Nici până astăzi, cererea de executare silită nu a fost pusă în practică “, a mai  adăugat Marcel Căpitan.

„Noi nu am acţionat decât pe cale legală. Aşteptăm decizia finală a instanţei, până atunci nu ne pronunţăm nici asupra evacuării familiei, nici a încheierii contractului de vânzare cumpărare, cum solicită dânşii“, a punctat Silviu Ponoran, primarul oraşului Zlatna.

Problema se va tranşa la CEDO

Familia din Zlatna s-a adresat în 2007 Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg. „Deocamdată instanţa europeană a confirmat că solicitarea noastră a fost înregistrată cu numărul 8.004 şi că urmează să intre pe rolul instanţei de la Strasbourg“, a mai punctat Marcel Căpitan.
Fondul locativ al  oraşului a fost preluat în 2007 de Primăria Zlatna. Între timp, bărbatul şi-a ales un alt executor judecătoresc.

„Cererea de încuviinţare a executării silite a fost redactată de solicitant în februarie 2011  la adresa S.C. Serv Com Zlatna, nu împotriva Primăriei Zlatna cum ar fi trebuit. Ca atare va mai dura cam două-trei săptămâni, până când va fi finalizată procedura. Din punctul meu de vedere solicitantul trebuie să-şi recupereze cheltuielile de judecată şi să i se încheie contractul de vânzare-cumpărare pentru locuinţa din Zlatna“,  a explicat executorul judecătoresc Sebastian Cherşa.

Poprire pe salariul soţiei

Soţia lui Marcel Căpitanu lucrează ca asistent medical la Spitalul de Urgenţă Alba. „ Suntem într-o situaţie disperată, după ce salariul soţiei de la Spitalul Judeţean Alba a fost poprit 100 la sută, în contul cheltuielilor de judecată. Este ridicol şi revoltător ce se întâmplă“, a mai punctat bărbatul din Zlatna.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite