Alba Iulia: Zeci de spaţii comerciale sunt tixite cu anunţuri de închiriere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul oraşului Alba Iulia este împânzit de spaţii comerciale de închiriat. Situaţia este aceeaşi şi pe principalele artere comerciale de pe bulevardul Transilvaniei şi Revoluţiei din cartierul Cetate. În lipsă de clienţi, spaţiile comerciale din Alba Iulia s-au închis unele după altele, lăsând loc anunţurilor de închiriere.

Piaţa spaţiilor comerciale din Alba Iulia se menţine la acelaşi nivel destul de redus ale chiriilor şi gradelor de ocupare, iar tranzacţiile încă lipsesc.

Dacă în urmă cu doi ani, spaţiile se închiriau cu preţuri de peste 30 euro metrul pătrat, acum sunt situaţii în care tarifele au scăzut sub 10 euro.

„În Alba Iulia avem dea face cu un fenomen de rotire. Nu există loc pentru construirea de noi spaţii comerciale, cele existente se rotesc între ele. Se închide o afacere, se deschide o alta. Preţurile diferă între 7 şi 15 euro pe metru pătrat, în funcţie de poziţionare şi de dotări“, a spus Nicoleta Medrea, de la agenţia imobiliară Romodia.

O caracteristică generală a pieţei spaţiilor comerciale este schimbarea destul de des întâlnită a destinaţiei în magazine alimentare sau magazine de îmbrăcăminte second-hand.

image

Preţuri înjumătăţite

„Dacă facem o comparaţie între piaţa actuală şi cea de la nivelul primei părţi a anului 2008, putem spune că cele mai atractive locaţii au rămas în continuare zonele intens circulate, respective Bulevardul Transilvaniei, Bulevardul Revoluţiei, Calea Moţilor cu zonele stadion şi centru, strada Ardealului şi Piaţa Iuliu Maniu, însă preţurile sunt înjumătăţite atât la închiriere cât şi la vânzare“, a precizat Mihai Sîrb, de la firma Darian, specializată în evaluri imobiliare.

Acesta a precizat că la momentul actual, în zonele centrale şi ultracentrale nivelul chiriei lunare se află pe intervalul 9-12 euro metrul pătrat ajungând până la 15 euro pe lună în cazul sediilor bancare, de asigurări sau a magazinelor de telefonie mobilă. În zonele semicentrale şi mediane chiria se află pe intervalul 6-10 euro pe metru pătrat, iar în zonele limitrofe sau în  zonele comerciale mici de cartier, se întâlnesc chirii ce pleacă şi de la 3,5-4 euro.

„În perioada dinaintea colapsului economic şi implicit a pieţei imobiliare, preţurile medii de închiriere în zonele centrale erau la nivelul 15-25 euro pe metru pătrat, însă ajungeau şi la 30 euro pentru spaţiile cu dimensiuni mai mici şi finisaje de top“, a precizat Mihai Sîrb.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite