Alba Iulia: Vladimir Racu, teologul pasionat de iepuri pitici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Racu, absolvent de Teologie, este iubitor de animale. Unul dintre exemplarele sale de „Rex pitic“ a obţinut în cadrul unei expoziţii de profil o medalie pentru cel mai frumos iepure.

Născut la: 9 mai 1986, Chişinău
Studii:  Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia
Familie: căsătorit

 
Originar din Chişinău, Vladimir Racu a ales în urmă cu cinci ani Alba Iulia pentru a urma studiile universitare. A rămas aici, şi-a întemeiat o familie şi încearcă să facă cât mai cunoscută pasiunea sa pentru iepuri pitici.

„Aveam un coleg în liceu, Bogdan, care îmi spunea despre cât de frumoasă este Alba Iulia. Am reuşit să cunosc oraşul din vorbele sale, iar mai apoi am venit în excursie. M-am îndrăgostit de oraş, am fost impresionat de cetate, aşa că am decis să studiez teologia aici“, povesteşte Vladimir. Spune că s-a acomodat imediat în noul mediu şi s-a străduit să înveţe cât mai bine limba română, după ce ani de zile a făcut majoritatea cursurilor în rusă. Vladimir Racu se poate mândri cu faptul că este primul student al facultăţii de teologie din Alba Iulia venit din Republica Moldova.

Creşte şase rase de iepuri pitici

Iubeşte animalele încă de mic copil. „Am crescut singur la părinţi, la bloc, aşa că am mi-am dorit dintotdeauna un animal de companie. Cel mai mult m-a impresionat un peruş. L-am scăpat din colivie afară pe geam. Într-o zi, după trei ani, l-am zărit în copacul din faţa blocului“, povesteşte Vladimir.

image

În urmă cu un an de zile a decis să îmbine pasiunea sa pentru animale cu utilul.  A cumpărat o pereche de iepuri pitici, iar acum are peste 70 de exemplare, unele dintre acestea aduse din Ungaria. „Am mai multe rase de iepuri, angora, cap de leu, olandez pitic, polonez pitic, cap de berbec şi Rex pitic. Sunt animale de companie, care pe lângă buna dispoziţie pe care o aduc în casă, sunt iubiţi de oamenii de toate vârstele“, a spus crescătorul de iepuri.

A participat la târguri de profil, iar unul dintre exemplarele sale de „Rex pitic“ a obţinut o medalie. Distincţia a fost acordată pentru cel mai frumos iepure prezent la expoziţia de porumbei şi animale mici care a avut loc în luna martie a acestui an la Turda. „Iepurii pitici sunt obişnuiţi încă de mici cu prezenţa omului. Ei sunt foarte prietenoşi şi jucăuşi şi se ataşează repede de cei din jur. Fiecare ierure dat spre vânzare are carnet de sănătate. Sunt ideali pentru a fi ţinuţi chiar şi la bloc deoarece se dresează uşor, nu lasă păr şi nu emană niciun fel de miros“, a spus Vladimir Racu.

image

A fost prezent cu iepurii de companie la ţarcul special amenajat pentru sărbătorile de Paşti. Spune că unele din exemplarele prezente aici au ajuns atât la Bucureşti, Constanţa, dar şi în Franţa sau Danemarca. Îşi doreşte ca pe viitor să-şi extindă această mică afacere şi să pătrundă şi pe piaţa din ţările învecinate unde iepurii pitici sunt mai puţin cunoscuţi de iubitorii de animale.

De unde pot fi achiziţionaţi iepuraşii pitici?
V.R.: „Cei care-şi doresc un astfel de animal de companie, pot obţine mai multe informaţii pe site-ul antovlady.sunphoto.ro, dar şi la numerele de telefon 0758.762.556 sau 0724.832.066. Preţurile pentru un iepuraş pitic variază între 50 şi 100 de lei“.

Care sunt diferenţele dintre Chişinău şi Alba Iulia?
V. R.: „În Chişinău e foarte multă agitaţie, aglomeraţie şi stres. La Alba Iulia am găsit liniştea de care aveam nevoie şi am fost fermecat de frumuseţea locului. Modul de gândire e foarte diferit, în zona din care provin oamenii sunt mai reci, închişi. Sunt prietenoşi abia după ce te cunosc. Situaţia economică e mult mai precară decât în România. Salariile sunt foarte mici, jumătate la nivelul din ţară, iar preţurile mari. Spre exemplu, bunicul are o pensie ce nu-i permite să-şi cumpere o pâine în fiecare zi a lunii“.

Ce-i place:
„Apreciez corectitudinea şi sinceritatea oamenilor. Îmi place ca cei din jurul meu să fie deschişi la schimbare. Îmi plac persoanele care acceptă noutatea şi fac faţă provocărilor. De asemenea, este de fiecare dată o bucurie pentru mine când pot să-i ajut pe cei din jur, când pot să le aduc pe feţe măcar un zâmbet“.

Ce nu-i place: „Nu agreez minciuna. Eu sunt o persoană naivă, am încredere în oameni şi iau de bun ceea ce mi se spune. În momentul în care descopăr adevărul, mă simt dezamăgit. În consecinţă, nu suport persoanele profitoare. E deranjantă atitudinea unor oameni care nu au respect pentru cei de lângă ei. Nu suport făţărnicia“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite