Alba Iulia: Vasile Moisa promovează turismul montan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Moisa este membru fondator al Asociaţiei Albamont
Vasile Moisa este membru fondator al Asociaţiei Albamont

Vasile Moisa a fondat, în urmă cu 30 de ani, organizaţia Albamont, în cadrul căreia activează şi în prezent. A pus pe picioare prima organizaţie de turism montan în perioada studenţiei

Născut: 4 noiembrie 1954, Sălciua
Studii: Facultatea de Inginerie Mecanică, Cluj-Napoca
Stare civilă: Necăsătorit


„În iarna dintre 1979 şi 1980, ne-am întâlnit la Alba Iulia mai mulţi tineri veniţi acasă de pe la facultăţi. Cum nu prea aveam ce face în oraş, dar ne plăcea tuturor muntele, am decis să înfiinţăm un club de turism montan“, povesteşte bărbatul.

Clubul de Turism şi Drumeţie Montană a fost primul proiect în care Vasile Moisa s-a implicat activ. Clubul a fost, iniţial, axat pe schi şi alpinism. Dorindu-se o implicare mai mare şi în problemele de mediu, mai ales cele provocate de poluare, membrii clubului şi-au extins activitatea.

„Am schimbat din mers activitatea organizaţiei în ecologie şi turism montan. E o adevărată provocare să schimbi mentalitatea oamenilor, mai ales atunci când vine vorba de a te implica în lupta împotriva poluării“, explică Moisa.

„Am căutat diverse modalităţi de a opri poluarea şi efectele acesteia, încercând, în acelaşi timp, să oferim alternative celor implicaţi“, afirmă Vasile Moisa. „Din acel moment, organizaţia s-a axat pe trei segmete: turism, ecologie şi dezvoltare comunitară“, completează bărbatul.
Lucrează cot la cot cu angajaţii

Vasile Moisa lucrează la proiectele organizaţiei alături de 11 angajaţi şi 15 voluntari. Spune că mereu este pe drumuri, mai ales că activează, în paralel, ca şi consultant pe probleme comunitare. „Asociaţia promovează turismul montan responsabil, conservarea ariilor protejate, promovarea valorilor culturale şi morale tradiţionale, educaţia eco-civică a tinerilor şi dezvoltarea economică a zonelor montane defavorizate“, mai spune cel care, de şase ani, este preşedintele organizaţiei Albamont, constituită pe lângă Asociaţia Sportivă Constructorul Alba Iulia.

Asociaţia se extinde cu noi membri voluntari?
V.M.: Găsim foarte greu voluntari. Încercăm să îi motivăm atât cât putem. Organizăm excursii la munte, asigurăm cheltuielile de transport şi masa. Dar, din păcate, sunt puţini care sunt dispuşi să vină către noi ca voluntari.

Ce alte pasiuni mai aveţi în afară de Albamont?
V.M.:
Stupăritul. Am avut stupi vreo şase ani, după care mi-am abandonat pasiunea în favoarea activităţii intense din cadrul organizaţiei. Acum, încerc să îmi fac din nou timp petru aşa ceva. M-a fascinat stupăritul din copilărie.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite