Alba Iulia: Vasile Grozav promovează spiritul olimpic
0
Absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Vasile Grozav este profesor de aproape 20 de ani la Şcoala „Mihai Eminescu“ din Alba Iulia şi insuflă zilnic elevilor dragostea pentru mişcare.
Născut la: 1 ianuarie 1959, Alba Iulia
Studii: Master în „Management educaţional“, Universitatea „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia
Familie: căsătorit, o fiică
Din anul 2000 s-a implicat în promovarea olimpismului la nivelul judeţului, iar din 2005 este secretarul filialei Alba a Academiei Olimpice Române. „Am contribuit la organizarea multor acţiuni teoretice şi practice pentru dezvoltarea olimpismului. De ani buni organizăm la nivelul judeţului «Săptămâna Olimpică» prin intermediul căreia facem cunoscute sporturile practicate în cadrul probelor de pentatlon şi tetratlon. Ediţia din acest an a avut loc la sfârşitul lunii mai şi am reuşit să implicăm în jur de 1.500 de elevi de la şcolile din judeţ“, a spus Vasile Grozav care a jucat timp de 22 de ani volei de performanţă.
Acesta a precizat că noutatea ediţiei a constat în faptul că s-a recompuns întreg ceremonialul sprecific Jocurilor Olimpice, serbările au fost deschise cu intonarea imnului olimpic, iar apoi s-a aprins torţa şi s-a parcurs un traseu simbolic.
Manual cu istoricul jocurilor olimpice
În colaborare cu alţi trei profesori de sport din Alba, Vasile Grozav a realizat primul manual de educaţie olimpică din ţară care se adresează elevilor din ciclul prim-gimnazial. „Am propus acest manual spre aprobare Ministerului Educaţiei cu menţiunea de a fi inclus ca şi materie opţională în cadrul ariei curriculare. Manualul prezintă o istorie a jocurilor olimpice din antichitate până în prezent“, a spus profesorul.
E de părere că elevii trebuie să fie familiarizaţi de la o vârstă fragedă cu pricipiile olimpice, respectiv spirit fair-play, toleranţă, solidaritate, nediscriminare, lupta împotriva violenţei. „Din păcate nu există o preocupare la nivel naţional pentru popularizarea acestui gen de educaţie. Sperăm ca la nivelul judeţului Alba să introducem această materie ca şi opţional pentru anul şcolar 2012-2013“, a precizat Grovaz.
A contribuit la realizarea a şapte lucrări de specialitate în domeniul metodicii predării şi proiectării educaţiei fizice.
De asemenea, Vasile Grozav este autorul cărţii „Sfinţii părinţi şi apologeţii creştinismului- despre exerciţiul fizic şi întrecere“. „Este o carte ce tratează modul în care sfinţii părinţi au privit exerciţiul fizic şi mişcarea. Iniţial se credea că ei erau împotriva acestora, considerându-le elemente de depravare morală. Din contră, Vasile cel Mare sau Ioan Gură de Aur au acceptat pricipiile exerciţiului fizic şi le-au dat ca şi exemplu“, a spus profesorul de sport, care a lucrat timp de doi ani de zile la realizarea lucrării.
O parte din datele evidenţiate vor face parte dintr-un capitol distinct al volumului „Istoria educaţiei fizice şi sportului“, coordonat de profesorul Nicolae Postolache de la Universitatea din Bucureşti.
Cum este munca la catedră?
V.G.: „Este o meserie frumoasă în care dacă vrei să ai rezultate, trebuie să te implici. Pe lângă profesor, elevii trebuie să te perceapă şi ca pe un prieten, o persoană cu care pot să discute atunci când au anumite probleme. Consider că marea problemă a sistemului educaţional este lipsa de comunicare dintre dascăl şi elev. Prea puţini profesori se interesează de dificultăţile cu care se confruntă elevii“.
Mai sunt atraşi tinerii de sport?
V.G.: „Elevii sunt atraşi de sport în măsura în care profesorul reuşeşte să facă plăcută şi interesantă această disciplină. Din păcate, celebrul slogan «Elevul în centrul educaţiei» a devenit în timp mai mult o pancartă decât o realitate. Elevul este mai mult obiect decât subiect al educaţiei“.
Ce-i place: „Îmi plac copiii, zâmbetul, naivitatea şi puritatea din ochii lor. Apreciez oamenii care au principii şi ştiu să şi le exprime. Îmi place competiţia şi spiritul de întrecere. Aceste concepte încerc să le insuflu şi elevilor mei. Consider că voluntariatul este o însuşire care ar trebui să se regăsescă în fiecare dintre noi, însă este din ce în ce mai rară“.
Ce nu-i place: „Nu îmi place ipocrizia şi oamenii care uită să-şi onoreze promisiunile. Nu agreez avarismul material şi cel intelectual. Prin avarism intelectual mă refer la persoanele care nu vor să împărtăşească din cunoştinţele pe care le-au acumulat, iar atunci când o fac sunt zgârciţi în conţinut.“