Alba Iulia: Vânzătorii de etnobotanice ameninţă Consiliul local cu judecata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii au votat în noiembrie 2010 o hotărâre prin care au interzis vânzarea produselor etnobotanice. Consiliul local şi-a menţinut ieri hotărârea dar a decis să iniţieze discuţii cu Centrul Antidrog, Poliţia şi Spitalul Judeţean.

Unul dintre vânzătorii de etnobotanice în Alba Iulia ameninţă Consiliul local cu instanţa de judecată în cazul în care nu va revoca hotărârea prin care a fost interzisă comercializarea acestor produse în oraş.

Reprezentanţii firmei Rara Fly SRL Alba Iulia au adresat Consiliului local o plângere prealabilă prin care a cerut revocarea hotărârii nr. 318 din 30 noiembrie 2010.

Acuzaţii împotriva Consiliului local

„Consider că hotărârea este abuzivă, netemeinică şi nelegală, încălcând dreptul societăţii de a desfăşura în condiţiile legii o activitate comercială“, se afirmă în documentul înregistrat la primărie. Rara Fly deţine în Alba Iulia două magazine de vise, unul în Centru, iar un altul în Cetate. Firma îşi face reclamă la produse pe internet şi sponsorizează evenimente muzicale organizate în cluburi din oraş.

Discuţiile legate de solicitarea firmei au provocat discuţii aprinse, ieri, în şedinţa Consiliului local. Primarul Mircea Hava i-a acuzat pe consilieri că au luat o decizie pripită, fără a analiza toate consecinţele asupra administraţiei locale.

„Suntem de acord cu interzicerea etnobotanicelor dar trebuie date soluţii. Nu chesiuni aruncate populist şi simplist. Nu putem interzice funcţionarea unui magazin care poate să vândă şi altceva“, a afirmat Mircea Hava. Primarul nu a fost prezent la şedinţa la care consilierii au votat interzicerea comercializări produselor etnobotanice în Alba Iulia.

Hotărâre menţinută

„Nu am cerut închiderea magazinelor de vise. Nu putem eradica fenomenul, dar putem să îl limităm. Este o datorie morală. Tot ce este prevăzut în legislaţie este trecut în hotărârea aprobată“, a afirmat Gabriel Pleşa, unul dintre iniţiatorii proiectului. Un alt consilier local, care s-a abţinut la votul din noiembrie 2010, a precizat că este nevoie de o consultare mai largă pentru a putea fi promovat un document care să fie aplicabil.

„Trebuie să avem discuţii cu Centrul Antidrog, cu Poliţia şi cu reprezentanţii spitalului pentru a vedea cum se poate aplica hotărârea. Aşa ne poate da în judecată şi câştigă“, a spus Horia Bărdaş. Consilierii locali şi-au menţinut, ieri, hotărârea votată în urmă cu două luni, dar au adus un amendament în sensul că vor avea discuţii cu reprezentanţii celor trei instituţii menţionate pentru a completa documentul.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite