Alba Iulia: VIDEO Animale la licitaţie în târgul de la Teiuş după metoda nemţească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Animalele au fost cântărite şi inscripţionate cu numere de ordine. Cumpărătorii au primit la înscriere palete cu numere pentru a putea fi identificaţi de spicher.

Târgul tradiţional desfăşurat ieri în oraşul Teiuş a găzduit şi o licitaţie de animale cu vânzare.

Evenimentul a făcut parte dintr-o suită de trei astfel de licitaţii organizate în premieră pentru România, în judeţul Alba, după o metodă „importată“ din Germania.

image

Prima a avut loc în urmă cu două săptămâni la Sălciua, în Munţii Apuseni, iar ultima se va desfăşura în comuna Ciugud, în 4 decembrie 2010. Pentru desfăşurarea licitaţiei a fost pregătită o tribună pentru cumpărători şi ţarcuri speciale pentru viţei.

image

Cumpărătorii au primit la înscriere palete cu numere pentru a putea fi identificaţi uşor de spicher-ul care striga preţurile. Informaţii despre fiecare animal erau afişate pe un ecran LCD.

Vânzători mulţumiţi, dar şi dezamăgiţi

„De când mă ştiu nu am auzit de aşa ceva. Am venit la târg să vând o viţea şi au zis că trâbă să intru la licitaţie. Sper să obţin 1.200 de lei“, a spus Toader Docolin, în vârstă de 75 de ani, din Blaj. Bătrânul nu a avut noroc. Cei cinci cumpărători care s-au înscris la licitaţie nu au oferit preţul cerut, chiar dacă a coborât suma până la 1.000 de lei. Mult mai norocos a fost Iosif Doncea (41 de ani), crescător de animale din Teiuş.

image

Pentru achiziţionarea viţelului de aproximativ 100 de kilograme al acestuia s-au „duelat“ doi cumpărători. „Este important pentru crescători să poată să vândă la licitaţie. Am cerut 2.000 de lei şi am primit 1.760 de lei. Aşa o mers târgul. Nu poţi să primeşti întotdeauna cât ceri“, a afirmat Iosif Doncea.

image

Din cei 35 de viţei scoşi la licitaţie s-au vândut 15. Motivul a fost, în principal, prezenţa unui număr mic de cumpărători. „Am cerut 1.800 de lei, da am primit numai 1.600 de lei. Este cam rău preţul. La poartă am primit 1.700 de lei“, a afirmat Marian Cosmin, crescător de animale în vârstă de 34 de ani, din comuna Întregalde.

Soluţie pentru un preţ corect

Cumpărătorii, puţini cât au fost, s-au declarat mulţumiţi de rezultatul licitaţiei. „Este un început. Nu este rău deocamdată. Oamenii nu sunt învăţaţi cu acest stil de vânzare. Din punctul meu de vedere am ieşit mulţumitor“, a afirmat Gheorghe Şarlea, care a venit la târg tot din oraşul Blaj.

image

Specialiştii în domeniu văd această modalitate de vânzare a animalelor ca şi soluţie pentru obţinerea unui preţ corect. „Se obţine un preţ corect atât de către vânzător, cât şi de cumpărător. Cred că iniţiativa ar trebui extinsă în ţară. În acest fel oamenii pot fi stimulaţi să crească un număr mai mare de animale“, a spus inginerul Ioan Stanciu, director al Direcţiei Agricole Alba.

image

Licitaţiile sunt organizate de Consiliul Judeţean Alba, asociaţiile crescătorilor de bovine din judeţ şi primăriile din localităţile în care se desfăşoară târgurile.

image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite