Alba Iulia: Trufe, ikebana şi fântâni arteziene la Târgul Grădinarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică este ultima zi în care albaiulienii îşi pot cumpăra produse de grădinărit, flori, seminţe şi butaşi de la „Târgul grădinarului“. Cei interesaţi pot alege să investească în cultivarea trufelor. Fântânile arteziene sunt o altă investiţie pentru albaiulienii care vor să aibă o grădină aparte. Participă peste 50 de expozanţi din Alba.

Târgul se va încheia cu o tombolă cu premii pentru vizitatorii care au trecut în aceste zile pragul pavilionului expoziţional din Cetate.

Se oferă produse specifice pentru grădinărit.

Trufele, cultivate şi în Alba

Gruppo Milano din Italia a venit la Târgul Grădinarului nu doar pentru a-şi prezenta produsele ci şi pentru a oferi celor interesaţi o oportunitate de afaceri. Firma se ocupă de 20 de ani de cultivarea trufelor. „Pentru oferta de primăvară venim cu alunul micorizat. Pentru că este scurt sezonul şi perioada de plantaţie, vrem să facem un contract de asociere cu toţi cei interesaţi să investească în acest domeniu. Suportăm jumătate din sumă la începutul demarării investiţiei, urmând să ne recuperăm banii în momentul în care cultivatorul intră pe producţie“, a spus economistul Nuţi Lazăr.

Aceasta a precizat că în judeţul Alba au investit deja în această afacere un număr de zece persoane, cumulând o cultură întinsă pe zece hectare.

image

Cultivarea trufelor reprezintă o alternativă la cultura tradiţională. „Pentru o investiţie pe o mie de metri pătraţi sau 10 arii e nevoie de 1.250 de euro. Suma include achiziţionarea a 70 de puieţi fie de alun, carpen sau stejar. Se oferă asistenţă pe o perioadă de un an pentru plantaţia respectivă, precum şi analizarea solului şi transportul puieţilor până la locul în care vor fi plantaţi“, a spus Nuţi Lazăr.

image

Sunt propice zonele în care se înregistrează o valoare de 6, 6,5 sau 7 a PH-ului solului iar terenul este calcaros. „Sunt recomandate zonele deluroase, chiar şi de munte, avem cunoştinţă că o persoană din Câmpeni a efectuat analiza solului. Pentru a cultiva trufe, se începe cu plantarea puieţilor speciali de alun, stejar sau carpen. Aceştia sunt certificaţi că în primul an de rod vor aduce la rădăcină acest produs de trufă, cunoscut şi cultivat mai puţin în România“, a spus economistul Nuţi Lazăr.

În primul an de producţie, planta oferă 150-200 de grame garantat, iar în următorii ani, maximitatea este de 500-600 de grame pe fiecare plantă. Trufa, un deliciu în gastronomie, se vinde cu preţuri între 200 şi 500 euro kilogramul.

Fântână arteziană, după buget

De la Târgul Grădinarului se pot achiziţiona şi fântâni arteziene pentru decorarea grădinii.

image

„Avem un produs nou pe piaţa românescă, bazat pe tehnologia germană. Avem o imitaţie de stâncă în diferite mărimi, tip cascadă, ornamente. Preţurile pornesc de la 800 de lei. Oferim şi fântâni stradale şi de curte, făcute din fontă“, a spus Dorin Dârloşan, reprezentantul unei firme de profil.

image

Pavaje ecologice din plastic se vând cu 9 euro metrul pătrat.

Aranjamente ikebana

La târg este prezentă şi o specialistă  în arta japoneză a aranjării florilor.

„Ikebana se bazează pe simplitate şi rafinament. Pe lângă vasele speciale, decorul se bazează pe crenguţe şi diferse flori.

image

Un aranjament deosebit este cel din lalele şi crenguţele de ulm. Aranjamentele ikebana nu se vând, fiecare şi le face pentru el sufletul lui“, a spus artista Sanda Lazur, profesor de ikebana din Bucureşti.

image

O maşină este decorată cu verdeaţă.

Târgul este deschis până duminică la ora 18.00

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite