Alba Iulia: Trei pârtii de schi inaugurate în decembrie în masivul Vârtop

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instalaţia de telescaun este aproape finalizată. Foto vartop-arieseni.ro
Instalaţia de telescaun este aproape finalizată. Foto vartop-arieseni.ro

Pârtiile sunt amenajate de Primăria Nucet, la graniţa dintre judeţele Bihor şi Alba. Proiectul este finanţat de Ministerul Dezvoltării prin programul „Schi în România“.

Autorităţile din judeţul Bihor au preluat iniţiativa în domeniul investiţiilor în pârtii de schi în Apuseni. Cele din Alba se chinuie de ani de zile, fără succes, să demareze un proiect la Arieşeni.

Finalizate cu şase luni mai devreme

În mai puţin de o lună de zile, pe masivul Vârtop, la graniţa dintre Alba şi Bihor, la 200 de metri de pârtiile de la Arieşeni, va fi inaugurat un domeniu schiabil. Este format din trei pârtii construite de Primăria Nucet în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor prin proiectul „Schi în România“, finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale.

Pârtie Vârtop

Proiectul are o valoare de 24 de milioane de lei, din care 23 de milioane de lei sunt bani acordaţi de minister.„Mai sunt de executat finisajele, de asfaltat parcarea unde avem 139 de locuri de parcare. Pârtia este curăţată integral, au fost ridicate zidurile parcării, clădirea administrativă este construită în proporţie de 80%, au fost plantaţi stâlpii pentru cablu, este făcută staţia pentru întoarcere. Va fi gata în decembrie”, a declarat primarul oraşului Nucet, Costel Sârghie.

image

Lucrarea este executată de firma Acomin SRL Cluj, iar termenul de execuţie era de 18 luni, de la câştigarea licitaţie, din decembrie 2009. Executanţii au reuşit să scurteze termenul de finalizare cu şase luni, astfel încât să fie gata pentru sezonul de schi 2010 – 2011.

Telescaun şi nocturnă

Domeniul schiabil este prevăzut şi cu intalaţie de nocturnă.  Partiile vor fi deservite de un telescaun cu 4 locuri, cu o lungime de 1.095 metri şi cu o capacitate de 1.400 persoane/oră. Cea mai lungă pârtie, cu grad de dificultate mediu, are 1.400 de metri, cu altitudine de plecare de 1.441 metri, iar la sosire 1.190 metri.

Pârtie Vârtop

A doua pârtie are un grad dificil şi are o lungime de 1.100 de metri, în timp ce a treia se va întinde pe 1.800 de metri şi este cea mai uşoară dintre acestea. Lăţimile acestora sunt cuprinse între 40 şi 60 de metri. Cele trei pârtii vor reprezenta o concurenţă serioasă pentru singurele facilităţi de acest gen care există în prezent la Arieşeni, în judeţul Alba.

Au o lungime de 800 de metri, respectiv 500 de metri, dar nu beneficiază de niciun fel de infrastrucutră adiacentă. Locurile de parcare lipsesc cu desăvârşire, motiv pentru care pasionaţii de schi sunt nevoiţi să îşi lase maşinile de-a lungul drumului naţional nr. 75.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite