Alba Iulia: Traficanţi de ţigări condamnaţi defintiv la închisoare. Vor sta după gratii 24 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt membri ai unei reţele cu centrul la Alba Iulia au primit 24 de ani şi şase luni de închisoare. Activitatea infracţională a avut loc în cursul anului 2006. Dosarul este cunoscut sub denumirea de „Ţigări Marlboro pentru Marea Britanie“.

Opt membri ai unei grupări de crimă organizată, cu centrul de acţiune la Alba Iulia, specializată în contrabandă cu ţigări au fost condamnaţi definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la un total de 24 de ani şi şase luni de închisoare cu executare. Sentinţa a fost pronunţată la sfârşitul săptămânii trecute.

Mandate de executare trimise poliţiei

Instanţa de fond care a judecat dosarul, Tribunalul Alba, a transmis vineri mandatele de executare a pedepselor structurilor de poliţie din localităţile de domiciliu ale condamnaţilor.

Dosarul „Ţigări Marlboro pentru Marea Britanie“ a fost trimis în judecată în 2007, dar a stat la Tribunalul Alba mai bine de doi ani de zile. Instanţa de fond i-a achitat pe inculpaţi cu privire la toate acuzaţiile aduse, dar sentinţa a fost schimbată, ulterior, la Curtea de Apel şi ICCJ. Cele mai grele pedepse, de patru ani de închisoare, au fost aplicate liderilor grupării, Toma Zbutea din Alba Iulia şi Grigore Anton din Târgovişte.

Gheorghe Zbutea, fratele lui Toma Zbutea, a primit trei ani şi şase luni de închisoare. Radu Boancă din Cluj-Napoca, Gabriel Vişoiu din Câmpulung şi Nicolae Gatea din Alba Iulia au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare, iar Marton Forgach din Alba Iulia şi Ion Dobrescu din Vişineşti - Dâmboviţa au primit fiecare doi ani de închisoare.

Din aceste pedepse a fost scăzută perioada de aproximativ trei luni cât au stat în arest preventiv în anul 2007. Judecătorii au mai dispus confiscarea de la cei opt bărbaţi condamnaţi a sumei de 3,2 milioane lei (aproximativ 760.000 de euro), reprezentând prejudicial produs prin activităţile de contrabandă şi spălare de bani.

Ţigări cumpărate în România, vândute în Anglia

Operaţiunea poliţiştilor de la Crimă Organizată şi a procurorilor DIICOT de destrămare a grupării s-a derulat în cursul anului 2006. Reţeaua de trafic de ţigări acţiona pe ruta România, Germania, Olanda, cu destinaţia finală Anglia.

Ţigările Marlboro cumpărate din România erau ascunse în tir-uri încărcate cu mobilă sau haine şi transportate ilegal în Marea Birtanie, unde erau vândute la preţuri duble. Au fost identificate un număr de 21 de transporturi ilicite de ţigări. Valoarea unui singur transport se ridica la suma de 60 de mii de lire sterline. La Alba Iulia, potrivit procurorilor, banii obtinuţi din afacerile cu ţigări erau „rulaţi“ prin intermediul a trei societăţi comerciale: Carpato Trans Internaţional SRL, Toranic Trans SRL şi Raton Trans SRL.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite