Alba Iulia: Gabi Todor, comandantul cavaleriei Gărzii Cetăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul se ocupă atât de cavaleria Gărzii Cetăţii Alba Carolina, cât şi de centrul de echitaţie din incinta Traseului celor trei fortificaţii. El îl conduce pe Theo, un cal rasa frizian, în vârstă de 12 ani, adus din Olanda. 

Profil
Născut la: 9 noiembrie 1986, Cugir
Studii: Facultatea de Drept „Vasile Goldiş“ Satu Mare
Familie: necăsătorit

Gabi Todor a ajuns să facă parte din Garda Cetăţii în urma unui anunţ în ziar. A început activitatea în 2009 ca şi îngrijitor de cai, iar în scurt timp, datorită calităţilor sale a ajuns comandantul cavaleriei.

„Am fost selectat în urma unui interviu, iar iniţial am fost îngrijitor la grajdurile gărzii. În 2010 am preluat frâiele grajdurilor. Pasiunea mea pentru cai vine din copilărie. Acasă am avut întotdeauna animale şi îmi petreceam foarte mult timp în compania lor“, a precizat Gabi Todor. Cavaleria Gărzii Cetăţii Alba Carolina este formată din şase echipaje.

Responsabil de ţinuta cailor şi a călăreţilor

Printre responsabilităţile lui Gabi se numără asigurarea unei ţinute impecabile atât a cailor, cât şi a călăreţilor în timpul defilării Gărzii Cetăţii Alba Carolina.

„O parte din timpul zilei o dedic antrenamentelor cu caii. Sunt o rasă docilă, frizieni aduşi din Olanda. Fiecare animal trebuie să facă un antrenament de cel puţin jumătate de oră care presupune mers la pas, trap şi galop. În  mod normal trebuie să parcurgă 7,8 kilometri zilnic. Pentru această activitate folosim manejurile, sunt create două locuri speciale pentru antrenamentul cailor“, a spus Gabi Todor.

O altă îndeletnicire a sa este pregătirea personalului pentru defilare. „Frumuseţea cailor trebuie completată cu ţinuta impecabilă a călăreţului. Trebuie să avem o condiţie fizică excelentă. Prima regulă este ca omul să cunoască foarte bine calul, de aceea fiecare membru al cavaleriei are calul său. Se repetă mersul în formaţie, schimbările de formaţie, poziţia în timpul gărzii şi aliniamentul cailor“, a specificat cavalerul.

El îl conduce pe Theo, un frizian în vârstă de 12 ani.  După numele din „cartea de identitate“,  „Theo Fan’e Lege Wâlden“, este unul dintre cei mai frumoşi armăsari ai cavaleriei.

Instructor de echitaţie 

Gabi Todor a învăţat să călărească în jurul vârstei de 7 ani. Pe parcurs s-a perfecţionat şi a participat la diferite cursuri de echitaţie desfăşurate la Sighişoara şi la Timişoara. El deţine şi funcţia de manager al centrului de echitaţie din cadrul Traseului celor trei fortificaţii.

„La cursurile de echitaţie vin în general copii cu vârsta începând de la opt ani. Spre surprinderea noastră vin mai multe femei decât bărbaţi să ia lecţii de călărie. Avem şi turişti din toate colţurile ţării care optează pentru o plimbare călare“, a precizat instructorul.


Au fost situaţii în care caii au reacţionat negativ?
G.T.
: „Caii sunt foarte blânzi, nu avem probleme cu ei. Din păcate întâlnim situaţii aparte în timpul defilării. Oamenii nu conştientizează faptul că animalele se pot speria şi pot reacţiona la orice gest brusc pe care ei îl fac. Albaiulienii şi turiştii trebuie să rămână pe trotuar în momentul în care trece cavaleria“.

Ce presupune cursul de echitaţie?
G.T.
: „Cursul se desfăşoară pe perioada a 10 şedinţe. Fiecare şedinţă durează în jur de 30 de minute, deoarece mai mult de atât devine obositor pentru cursant. În primele lecţii se face familiarizarea cu calul şi exerciţii de stăpânire a acestuia, urmând să se înveţe poziţia corectă în şa. Se trece apoi la învăţărea mersului la pas, trapul şi galopul. Fiecare dintre acestea se aprofundează în şedinţe aparte“,    

Ce-i place: „Îmi place viaţa aşa cum este ea. Îmi place ceea ce fac şi oamenii pe care îi am în jurul meu. Îmi place mâncarea tradiţională românească. Sunt pasionat de fotografie şi desen. Apreciez competiţia, cred că este un barometru al valorilor.“

Ce nu-i place: „Sunt foarte puţine lucruri care nu-mi plac, de-a lungul timpului am învăţat să iau viaţa cu ceea ce ne oferă, bune şi rele. Nu-mi plac oamenii cu două feţe, falşii prieteni. Nu agreez minciuna“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite