Alba Iulia: Ţigări, alcool, deodorante, biciclete. Hoţii de criză fură ce le cade la mână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza a diversificat paleta obiectelor sustrase de hoţi în Alba. Cele mai multe infracţiuni de furt au fost săvârşite în dauna unor societăţi comerciale. Zeci de furturi au fost raportate în ultimul an la Poliţie şi Jandarmerie.

 “Paleta obiectelor furate este una diversificată. De la o borsetă, la o bicicletă, până la furturi de animale, din maşini şi locuinţe“, a afirmat Luminiţa Prodan, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului.

Cele mai multe furturi au loc, potrivit unei analize a Poliţiei, în zilele de luni şi joi. De asemenea, cele mai „bogate“ luni ale anului în furturi sunt ianuarie şi februarie, iar cele mai „sărace“ martie şi iunie.

Fierul vechi, cel mai furat obiect

„Am constatat, în ultimul an, că predomină furturile de fier vechi de pe şantierele de construcţii sau din halele comerciale abandonate. În majoritatea cazurilor prejudiciul cauzat a fost unul minor“, a spus Cosmin Jurcoveţ, ofiţer de presă la Jandarmerie. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba, anul trecut, în oraşele din Alba au fost înregistrate 2.000 de furturi, în scădere cu 8 la sută faţă de 2009.

Cele mai multe infracţiuni de furt au avut loc în societăţi comerciale (401), de unde s-au sustras materialele feroase, alimentele, bani, alcool, ţigări şi cafea. În 2010, magistraţii de la Curtea de Apel au judecat nu mai puţin de 40 de procese pentru furt şi furt calificat, cu inculpaţi din judeţul Alba.

Şase ani pentru furt pe calea ferată

Daniel Ciociu, de 20 de ani, din Alba Iulia a fost condamnat definitiv de Curtea dde Apel din Alba Iulia la 6 ani de închisoare pentru furt calificat, cu consecinţe deosebit de  grave. Tânărul, fără antecedente penale, a pus în pericol circulaţia feroviară pe ruta Bărăbanţ-Zlatna, în iunie 2010, după ce a tăiat cu toporul 10 metri de cablu de cupru. Prejudiciul a fost estimat la 8.000 de lei. Poliţiştii l-au prins după urmele lăsate de cablurile de cupru. Hoţul a târât cablurile după el până la locuinţă.

Un alt tânăr din Alba Iulia, Ovidiu Bârluţ, de 21 de ani, aflat pe lista autorilor de furturi, s-a ales cu 3 ani de închisoare cu suspendare. Bărbatul a sustras articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte care purtau eticheta unor firme consacrate, în valoare de 28.000 lei.

De asemenea, Paul Varga va sta după gratii cinci ani, după ce a intrat prin efracţie în sediul unei firme din Cugir, de unde a sustras cartuşe de ţigări, sticle cu alcool, un deodorant şi 30 de lei. S-a ales cu această pedeapsă drastică pentru că era recidivist.

Fie că fură un cartuş de ţigări sau un sac cu bani, fapta se pedepseşte la fel. Legea penală pedepseşte furtul simplu înschisoare de la 1 la 12 ani. Pentru furtul calificat, codul penal prevede pedeapsa cu închisoarea de la doi la 15 ani.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite