Alba Iulia: Tăierile salariale şi frica de disponibilizare îi duc pe bugetari la sindicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii din sănătate şi-au strigat nemulţumirile în stradă.
Angajaţii din sănătate şi-au strigat nemulţumirile în stradă.

Sindicatele „Sanitas“ şi „Învăţământ“ au câştigat cei mai mulţi adepţi. Membrii de sindicat sunt reprezentaţi gratuit în instanţă în procesele deschise împotriva statului român pentru recuperarea unor drepturi salariale. Sindicatul suportă şi cheltuielile de organizare a protestelor.

Pierderea sporurilor şi reducerea salariilor cu 25 de procente i-au determinat pe angajaţii din sistemul de sănătate din Alba să se înscrie în Sindicatul Sanitas. Numai de la începutul acestui an numărul membrilor a crescut cu 200 de persoane.

Sanitas Alba are acum 1.900 de membrii dintr-un total de 2.900 de salariaţi câţi lucrează în sistemul sanitar din Alba. În urmă cu 12 ani erau afiliaţi la sindicat doar 1.100 de salariaţi, în condiţiile în care atunci lucrau în spitalele din judeţ 4.800 de persoane.

„Asistentele medicale  şi infirmierele din spitalele din Alba, dar şi angajaţi de la Direcţia de Sănătate Publică s-au înscris în Sanitas din cauza nesiguranţei locului de muncă şi a greutăţilor financiare cu care se confruntă“, a explicat Marius Sepi, liderul Sanitas Alba.

Membrii de sindicat, reprezentaţi gratis în instanţă

„Sindicatul a rămas ultima noastră speranţă în lupta cu statul român. Singuri nu cred că am face faţă cheltuielilor de judecată în procesele pe care le avem cu statul pentru recuperarea drepturilor“, a declarat a spus Rodica Zerieş, asistent farmacist  la Spitalul din Blaj.

„Eu m-am înscris la sindicat pe principiul că unde-s mulţi puterea creşte. Drepturile salariale ne-au fost încălcate în acest an mai mult ca niciodată“, a spus Lucia Petru, asistent medical la Spitalul din Ocna Mureş.

La începutul lunii noiembrie, 1.800 de membrii au semnat pentru procesul intentat de Sanitas Alba împotriva spitalelor din judeţ. Cadrele medicale au motivat că salariile au fost reduse cu 25 la sută ilegal.

„Fiecare proces ne costă între 1.500 şi 2.500 de lei. Nu ştiu câţi dintre colegii noştri şi-ar permite să plătească un avocat pentru a-i reprezenta în instanţă“, a completat Marius Sepi. Primul termen în proces este în 16 decembrie 2010.

Şi Sindicatul Învăţământ Alba a câştigat în acest an 100 de noi membrii, care lucrează la şcolile din Blaj. „Avem 4.500 de membrii şi tot atâtea probleme. Sunt pregătite listele cu semnături pentru a intenta mai multe procese împotriva statului. Unul dintre ele împotriva primăriilor din Alba, care nu mai decontează banii pentru naveta profesorilor“, a afirmat Ioan Stanca, lider Sindicat Învăţământ Alba.

Decăderea sindicatelor din minerit

Restructurările din industria mineritului din ultimii zece ani au afectat şi forţa sindicală. În Alba, Confederaţia Meridian mai acum doar 300 de membrii care lucrează la minele din Apuseni. Spre exemplu la Cuprumin Abrud erau la începutul anilor 90 peste 1.800 de membrii de sindicat, iar acum au rămas doar aproximativ 350, în urma disponibilizărilor masive.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite