Alba Iulia: Străzi din Cetate transformate în spaţii comerciale. Legume, jucării, cărucioare sau haine expuse pe trotuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele sunt afişate în plină stradă în faţa magazinelor
Produsele sunt afişate în plină stradă în faţa magazinelor

Comercianţii şi-au expus tarabele de legume, jucării, cărucioare, biciclete sau haine pe umeraşe, direct pe trotuarul din faţa magazinului. Doar 12 societăţi comerciale plătesc taxe primăriei pentru „comerţul de întâmpinare“. Taxa care se achită pe zi este de 6 lei metrul pătrat.

Bulevardul Revoluţiei 1989 şi Bulevardul Transilvaniei, principalele artere comerciale din cartierul Cetatea din Alba Iulia s-au împânzit de marfă expuză precum la bazar. În încercarea de a atrage clienţii, comercianţii şi-au expus produsele pe trotuarul din faţa magazinelor, neţinând cont că ar putea încurca circulaţia pietonilor. De la legume şi fructe, până la manechini îmbrăcaţi în diverse ţinute, toate sunt expuse pentru a atrage clienţii.

„Nu mi se pare o situaţie firească. Studiez la Cluj-Napoca şi am vizitat şi alte oraşe, dar niciunde nu am văzut vitrine mai urât amenajate şi produse expuse în faţa magazinului, exact ca la piaţă. Dau un aer ieftin şi sărăcăcios“, a spus Iulia Sârb, de 20 de ani, studentă. Unii albaiulieni consideră că trebuie luate măsuri.

„Când treci pe bulevard trebuie să faci slalom printre terase, chelneri şi tot felul de produse expuse. Nu e firesc, mai ales că pietonalul e situat în imediata apropiere a zonei istorice. Ar trebui amendaţi şi cei cu magazinele şi cei cu terasele şi cei care nu respectă coloristica atunci când reabilitează blocurile“, a spus Ioan Varvara, pensionar, de 67 de ani. 

Produsele sunt afişate în plină stradă în faţa magazinelor

Click pe poze pentru Fotogalerie

Magazinele de jucării au adoptat şi ele tehnica şi au expus bicilete sau cărucioare pentru cei mici. „Vindem mai bine produsele. Clienţii sunt atraşi de marfa expusă. Noi plătim o taxă la primărie, e o sumă modică şi merită“, a spus Angela Pandele, vânzătoare la unul dintre magazinele de copii de pe Bulevardul Revoluţiei 1989.

Taxă de 6 lei metrul pătrat

Investiţiile făcute în reabilitarea Cetăţii istorice contrastează cu imaginea de kitsch promovată de comercianţii avizi de clienţi. În evidenţele Primăriei Alba Iulia figurează doar 12 agenţi economici care au aviz pentru ocuparea domeniului public din faţa magazinului. Tariful perceput de primărie este de 6 lei pe zi pentru metrul pătrat, dar mulţi comercianţi preferă să-şi expună marfa fără a avea formele legale îndeplinite.

„Încă de săptămâna trecută, agenţii departamentului Disciplina în construcţii din cadrul Poliţiei comunitare Alba Iulia au demarat o serie de controale pentru identificarea comercianţilor care ocupă abuziv spaţiul exterior magazinului. În primă fază vor primi un avertisment, ei fiind obligaţi să solicite acordul pentru extinderea activităţii“, a spus Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Acesta face un apel către toţi cetăţenii ca în momentul în care sesizează că bunul mers al lucrurilor este îngreunat de activitatea agenţilor economice să facă o sesizare primăriei.

„Vom face o analiză şi vom lua măsurile necesare. După finalizarea tuturor investiţiilor în Cetatea Alba Carolina vor exista zone în care acest gen de comerţ va fi limitat, cu precădere în locurile aflate în apropierea spaţiilor turistice. Nu vrem să împiedicăm agenţii economici să-şi expună produsele, dar acest lucru se face cu condiţia plăţii taxelor specifice comerţului de întâmpinare“, a mai precizat Mihai Coşer.

Media anuală a celor care vizitează  Cetatea Alba Iulia este de 70.000 de turişti. Majoritatea turiştilor străini provin din Ungaria, Spania, Italia, Germania şi Franţa, dar şi Cehia, Polonia, Noua Zeelandă sau Japonia.

Părerea specialistului: „Reţeaua comercială din cadrul unei destinaţii turistice influenţează impresia turiştilor pentru că vrând-nevrând ei apelează şi la servicii complementare. Aspectul spaţiilor comerciale sau a teraselor de pe pietonal, pe lângă faptul că afectează circulaţia, ar putea să nu creeze o părere de ansamblu favorabilă zonei. Amenajarea haotică a unităţilor comerciale, indiferent de profil, îşi pune amprenta asupra arhitecturii urbane a oraşului, dar şi asupra imaginii pe care şi-o formează turiştii“, a precizat lectorul universitar Claudia Moise, care predă marketing turistic la Universitatea „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia. 

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite