Alba Iulia: FOTO Statuete şi o plachetă cu scene erotice expuse la Muzeul Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vizitatorii muzeului pot admira amulete şi statuete ce întruchipează diverse zeităţi.
Vizitatorii muzeului pot admira amulete şi statuete ce întruchipează diverse zeităţi.

Albaiulieni şi turiştii pot vizita în acest sfârşit de săptămână expoziţia temporată „Erotism şi magie în preistorie”, găzduită de Muzeul Unirii din Alba Iulia. Printre  piesele ce pot fi admirate se numără diferse statuete ale zeităţilor Eros, Venus, Liber Pater, Priapus sau Pan şi o plachetă cu scene erotice. Expoziţia temporată poate fi văzută până pe data de 30 iunie.

Vizitatorii instituţiei de cultură vor avea ocazia să admire piese care provin din siturile din Alba Iulia şi din împrejurimi. Expoziţia este structurată pe trei secţiuni. Prima parte este dedicată preistoriei, a doua zeităţilor ce ţin de Eros, iar a treia cultului lui Pan.

image

„Expoziţia prezintă un lot interesant şi relevant de piese arheologice, figurine antropologice rezultate din cercetările arheologice efectuate de-a lungul timpului.

image

S-a optat pentru piese descoperite în aşezările neolotice din situl din Lumea Nouă, din localităţile Limba şi Şeuşa, precum şi din importantul sit aparţinând epocii fierului de la Teleac“, a spus lectorul universitar Mihai Gligor.

Piese expuse în expoziţie.

Printre obiectele ce pot fi admirate se numără şi o plachetă cu scene erotice de factură romană din secolele II-III după Hristos.

Piese expuse în expoziţie.

„Aceasta a fost descoperită în jurul anului 1940 într-o zonă de necropolă romană situată pe strada Viilor din Alba Iulia“, a precizat Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii.

Piese expuse în expoziţie.

Vizitatori pot vedea şi statuete şi amulete folosite în ritualuri magice. „Contextul arheologic în care unele statuete au fost descoperite ne relevă faptul că ele puteau fi jucării, dar puteau fi utilizate şi în practicele magico-religioase în care se rupeau, se fragmentau capetele lor.

image

Statuetele le găsim şi în ritualurile funerare cât şi în cele agricole“, a mai spus Mihai Gligor.

image

Expoziţia temporară este deschisă vizitatorilor până în data de 30 iunie, în intervalul orar 10.00-19.00.

Piese expuse în expoziţie.

Preţul unui bilet de intrare este de 3,5 lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite